“Sigurno će i tih sedam zemalja profitirati od našeg članstva”, rekao je Grlić Radman koji bi za dva tjedna trebao boraviti i u Lisabonu, glavnom gradu Portugala.

Hrvatska bi mogla pristupiti neformalnoj skupini mediteranskih zemalja MED 7 na jesen kada se premijeri tih sedam država sastaju na grčkom otoku Kreti, rekao je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon dvodnevnog boravka u Madridu.

“Na Kreti će biti sastanak premijera, mislim na jesen ove godine, a mi imamo sve preduvjete da bismo bili dio tog kluba. Nema razloga da ne budemo ako želimo. Hrvatska, kao mediteranska zemlja, želi pridonositi boljoj suradnji na Mediteranu i boljoj vidljivosti tema vezanih za to područje”, rekao je Grlić Radman u razgovoru za Hinu u Madridu.

MED 7 ili EuroMed 7 je grupa koju čine Španjolska, Portugal, Francuska, Italija, Grčka, Cipar i Malta, a njihovi ministri se okupljaju na godišnjem sastanku gdje razmatraju teme od zajedničkog interesa te usklađuju pozicije. Taj savez mediteranskih zemalja uspostavljen je 2013. godine na inicijativu Španjolske i Cipra.

“Španjolska je spremna podržati Hrvatsku, kao i gotovo sve ostale zemlje. Mi smo uputili i pismo vezano za to”, rekao je hrvatski ministar.

Grlić Radman u utorak se susreo u Madridu sa španjolskom ministricom vanjskih poslova Aranchom Gónzalez Laya koja je prethodno rekla Hini kako očekuje da na budućim forumima o pitanjima Mediterana sudjeluje i Hrvatska.

Slovenski premijer Janez Janša poručio je pak u utorak kako bi se i Slovenija mogla uskoro priključiti tom mediteranskom klubu jer je “zadnjih dana dobila odlučujuću potporu Francuske, Španjolske i Grčke”. Janša je u ponedjeljak posjetio Grčku koja ove godine predsjeda neformalnim sastankom tih zemalja.

“Sigurno će i tih sedam zemalja profitirati od našeg članstva”, rekao je Grlić Radman koji bi za dva tjedna trebao boraviti i u Lisabonu, glavnom gradu Portugala.

“To je klub zemalja unutar EU-a koje dijele određeni geopolitički prostor. Nema razloga da taj klub ne bude proširen na još dvije zemlje koje dijele iste vrijednosti”, dodao je.

Hrvatska treba pristupiti svakoj zemlji sa željom za priključenjem kako bi bila primljena u to društvo jer je riječ o neformalnoj skupini. Grlić Radman je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova koji je boravio u Madridu nakon listopada 2012. godine, a ondje se u utorak susreo i s predsjednicom španjolskog parlamenta Meritxell Batet s kojom je dogovorio međusobne posjete parlamentarnih izaslanstava.

Španjolska je u siječnju objavila strategiju svoje vanjske politike za razdoblje do 2024. godine, a jedan od prioriteta joj je Mediteran te odnosi s neeuropskim zemljama južnog i istočnog Mediterana u pitanju klimatskih promjena, migracija, gospodarstva i demokracije.

MED 7 bi kao savez trebao u Bruxellesu zastupati zajedničke interese. Španjolska, Grčka, Italija, Malta i Cipar, pet zemalja na čije granice preko mora pristižu brojni ilegalni migranti, u ožujku su zajednički zatražile od Bruxellesa ravnomjerniju raspodjelu migranata koji se nalaze ondje. Posljednjih godina su tražile i novac za čuvanje granica EU-a.

Unija za Mediteran, organizacija sa sjedištem u Barceloni, upozorila je pak ove godine kako je Sredozemno more ugroženo zbog globalnog zatopljenja te podržava prekogranične projekte čišćenja mora.

“Hrvatska je nedavno proglasila isključivi gospodarski pojas kako bi s Italijom, zemljom s kojom dijeli najveći dio Jadranskog mora, zaštitila i očuvala bioraznolikost. Sada imamo i trilateralni sastanak sa Slovenijom”, rekao je Grlić Radman.


 

Autor: CroExpress, HINA Datum objave: 13.05.2021.