Autor: Zoran Stupar

Dominik Novinc (39) posljednjih pet godina radi kao projekt menadžer u Siemensu u kalifornijskom gradu Sacramentu. No, da može birati, njegova profesija bila bi – glazba.

Dominik je rođen i odrastao u Njemačkoj. Još kao dijete otkrio je ljubav prema hrvatskoj glazbi. S 10 godina krenuo je u hrvatsku glazbenu školu, gdje je naučio svirati harmoniku, klavijature i gitaru. Poslije je svirao dvije godine tamburicu u lokalnom folklornom orkestru. Nakon par godina pristupio je lokalnom bendu kao pjevač.
Selidba u SAD

Nakon više od tri desetljeća života u Europi, Dominik, njegova supruga i dvojica sinova, Mateo i Luka, 2012. godine sele u Sacramento, Kalifornija (SAD).

– Mene je Amerika još kao mladića fascinirala kroz knjige i filmove. Te daljine i zemlja ‘neograničenih mogućnosti’ su me uvijek magično privlačile. To je do prije nekoliko godina bio samo san. Supruga i ja smo 2008. bili na medenom mjesecu u Kaliforniji i bio nam je to prvi posjet SAD-u. Kalifornija me podsjećala jako na Dalmaciju (more, klima), samo što je 100 puta veća! Od onda sam imao samo jedan cilj: kako se tu preseliti – priča nam Dominik.

Preseliti se u SAD nije bilo lako. Imigracijski zakoni su, kaže, strogi. Godinama je bezuspješno tražio posao. I onda je 2011. godine stigla prilika preko njegovog poslodavca Siemensa. Dobio je mogućnost premještaja u podružnicu u Sacramentu.

– To je bilo nešto neopisivo! Krajem siječnja 2012., točno na moj rođendan,stigli smo u naš novi dom – prisjeća se. 
Mješavina Dalmacije i Njemačke

Dominik Kaliforniju opisuje kao dobar miks Dalmacije (more, klima) i jake ekonomija, kao u Njemačkoj. U slobodno vrijeme voli sa sinovima boraviti u prirodi, planinama ili na moru.

U Sacramentu Dominikova ljubav prema glazbi dobiva novu dimenziju. Nakon godinu dana osniva sastav ‘Grupa Bevanda’. Od tada sviraju na raznim manifestacijama i feštama u Hrvatsko-američkom kulturnom centru u Sacramentu. Sviranje u bendu inspiriralo ga je na pisanje pjesama. Rezultat je prvi Dominikov singl ‘U mirnu noć’, kojem je autor glazbe i teksta. Ova romantična mediteranska pjesma štimungom podsjeća na njegove uzore – Olivera, Gibbonija, Dalmatino.

– Moji roditelji su porijeklom iz Slavonije, iz Požeške doline. No, ja sam u duši uvijek bio ‘mediteransko dijete’. Oduvijek sam slušao i volio dalmatinsku glazbu (klape, Olivera, Tedija, Dalmatino), a kao dijete su nas roditelji, dok smo živjeli u Njemačkoj, svakog ljeta vodili na Jadran. Za mene Jadran je nešto mistično, nešto neopisivo. Zato me čežnja nekada uhvati pa poslušam par pjesama ili sjednem za klavir, uhvatim gitaru, zapjevam koju – pa me to kao malo utješi.

I što nam onda ostaje nego na kraju ovog razgovora preporučiti vam da poslušate Dominikovu predivnu pjesmu ‘U mirnu noć’, koju se, osim na Youtubeu, može pronaći i na iTunes, Amazon, Spotify.

Uživajte!

https://www.youtube.com/watch?v=_vcnKMdOdNs

Datum objave: 31.03.2017.