U subotu, 2. listopada u sklopu duhovne obnove povodom svetkovine Sv. Franje, mjesno bratstvo OFS u zajedništvu s Framom, a na poziv braće i sestara iz HKŽ Wiesbaden, organiziralo je izlet u poznato Marijansko svetište Marienthal.

Svetište je nastalo 1309. godina ozdravljenjem slijepog lovca Hecker Henna, koji je moleći se ispred čudotvorne slike Gospe od Milosti progledao. Plemić Hans Schaffrait izgradio je 1313. godine kapelicu za tu Pietu. Nakon velikog broja hodočasnika i brojnih novih ozdravljenja, na tom mjestu je 1326. sagrađena crkva, koja je posvećena na Malu Gospu, 8. rujna 1330. godine.

Polazak je bio u 9 sati ispred hrvatskog centra u Frankfurtu. Na put je krenuo 31 hodočasnik iz OFS-a s duhovnim asistentom fra Petrom Komljenović, OFM, kao i 16 Framaša sa svojim duhovnim asistentom fra Kristijanom Šilićem, OFM. U Marienthalu su ih dočekali hodočasnici iz župe Wiesbaden sa župnikom fra Kristijanom Montina, OFM.

Nakon kratkog upoznavanja i tople jutarnje kave uz čašicu razgovora, krenuli su prema vanjskom oltaru ispred crkve, gdje su započeli program s klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje je predvodio fra Kristijan s mladima iz Frame uz prekrasne duhovne pjesme u izvedbi fra Stjepana, OFS. U 12 sati uslijedilo je svečano Euharistijsko slavlje koje je predslavio fra Petar u koncelebraciji sa fra Kristijanom.

U nadahnutoj propovijedi, fra Petar se osvrnuo i na naše Anđele čuvare, čiji spomendan se slavi 2. listopada. Fra Petar je istaknuo da, želimo li duhovno rasti u poniznosti, moramo biti maleni kao djeca. Sljedeći njihov primjer bezuvjetne ljubavi i povjerenja u svoje roditelje, trebamo se i mi bezuvjetno predati u ruke našeg nebeskoga Oca. Kao malo iznenađenje, nakon svečane sv. mise, održan je i kratki igrokaz iz Franjinog života. Nakon „duhovne hrane” uslijedila je i tjelesna okrjepa, koju su pripremili vrijedne sestre i braća iz Wiesbadena.

Pri samom kraju ove duhovne obnove slijedio je Križni put sv. Leonarda Portomauricijskog, kojeg su predmolili fra Petar, sestre iz OFS-a i mladi iz Frame, uz nadahnuto pjevanje fra Kristijana.


Autor: HKŽ Frankfurt Datum objave: 03.10.2021.