Na sreću, u Njemačkoj je hrvatska katolička zajednica živa, vjernici pune crkve, a mladi za svaku pohvalu aktivno sudjeluju u mnogim aktivnostima.

U nedjelju, 10. studenog provedeno je brojanje vjernika na svetim misama diljem Njemačke. Ovdje donosimo podatke koje se odnose na Stuttgart i okolicu: Eberhart 816, Liebfrauen 577, S-Möringen 440, S-Feuerbach u 14 s. 271, S-Heslach 183, S-Feuerbach u 9,15 s. 183. Ukupno je 2.468 hrvatskih vjernika uzveličalo nedjeljno misno slavlje na području njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

U Bad Cannstattu u crkvi Liebfrauen i u Feuerbachu svirala su i pjevala djeca, u St. Eberhardu mladi. Dakle, dragi Nijemci, biskupi, dekani i župnici crkve u Hrvata su pune! Hrvati rado i redovito idu na svetu misu i odgajaju svoju djecu i mlade u kršćanskom duhu, svoje da vole, a tuđe poštuju!

Dragi hrvatski vjernici u iseljeništvu, jačajmo svijest pripadnosti i zauzimanja za dobro hrvatskih katoličkih zajednica preko naših pastoralnih vijeća, koja će se birati 22. ožujka 2020. godine.

U Njemačkoj živi i radi više od 340.000 hrvatskih katolika, što je 10 % ukupnog broja oko 3,4 milijuna stranih katolika. U Stuttgartu ih živi 19.000 ( i čine 15 % svih katolika). Pastoralne smjernice Njemačke biskupske konferencije i mjesne Crkve, biskupije Rottenburg-Stuttgart odgovorno promišljaju o društvenoj i crkvenoj integraciji migranata prema kršćanskim načelima.

Ulažu se napori, traže nova rješenja i oblici pastoralnoga djelovanja, gdje će katolik migrant, drugoga materinskog jezika imati prikladno mjesto u pastoralu. O tim procesima i o njihovim zahtjevima i izazovima promišljaju i hrvatski pastoralni djelatnici na svojim saveznim, regionalnim i lokalnim susretima.

Suradnja zajednica drugih materinskih jezika i mjesnih katolika teku planski sukladno pastoralnim smjernicama Njemačke biskupske konferencije, koje se provode po njemačkim biskupijama, npr. Rottenburg-Stuttgart, kako bi se naviještanje Radosne vijesti  vidljivije očitovalo i svjedočilo.

Te iste pastoralne smjernice će se uskoro preispitati i prilagoditi novim izazovima.


Autor: CroExpress Datum objave: 10.11.2019.