Pridržavaju li se Austrijanci mjera i hoće li se odazvati masovnom testiranju nakon karantene.

Dok je Hrvatska i sa pooštrenim mjerama po tom pitanju i dalje među najliberalnijima u Europi, Austrija je jedna od zemalja koja se drugi put zatvorila zbog pandemije.

Kako proživljava drugi lockdown, pridržavaju li se Austrijanci mjera i hoće li se odazvati masovnom testiranju nakon karantene, u razgovoru s novinarkom Radija 1, Marijom Andrić Vukoja, otkrila je Sandra Kozina, Hrvatica s trenutnom adresom u Beču.

“Uveli su sličan lockdown kao i na proljeće, ništa ne radi osim samoposluga, ljekarni, sve uslužne djelatnosti su zatvorene, minimalno do 6. prosinca, a sada vidjet će kako će se situacija razvijati, hoće li produživati mjere ili ne. Jedan od razloga zašto su i uveli drugi lockdown je zato što se ljudi nisu pridržavali mjera, ali sada se pridržavaju”.


Austrijska vlada je uvela nove mjere rekao kako bi se kontakti što više ograničili. Izlasci su odobreni samo u točno određenim okolnostima kao što su kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, sportske aktivnosti i šetnja. Austrija koja ima 8,8 milijuna stanovnika je bila razmjerno pošteđena u prvom valu, međutim sada se situacija promijenila.

“Oni se nadaju da će novim mjerama dovesti brojke pod kontrolu, jer zadnjih tjedan dana imaju između 6 i 7 tisuća slučajeva svaki dan, više od 100 mrtvih dnevno. Njihovi su bolnički kapaciteti na rubu pucanja i to je i bio osnovni razlog zašto su se uvele ponovno te mjere.”


Austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je na kraju lockdowna krenuti u masovno testiranje stanovništva, kako bi se omogućile otvorene škole i božićne proslave. Država je kupila milijune testova na antitijela. Kako na to gledaju Austrijanci?

“Ljekarne su već uvele te brze antigenske testove. Oni planiraju masovna testiranja, samo stručnjaci su im izračunali da će im trebati između 6 i 8 mjeseci da testiraju kompletnu populaciju Austrije. Objavljena je lista ljekarni gdje se mogu obaviti ti brzi testovi i cijena im je oko 20 eura.”


Autor: CroExpress Datum objave: 23.11.2020.