Autor: CroExpress/Dnevnik.hr
Hrvatska policija dobiva veće ovlasti. Zakonske izmjene omogućit će im da u hitnim slučajevima mogu uzeti i naš automobil, lakše će ulaziti i u domove, rušiti dronove, javlja Dnevnik.hr  
Prije izlaska na teren policajci će iskoristiti svoju tražilicu. U informacijskom sustavu MUP-a podaci su o građanima. Uvidom u tu bazu podataka policija će ubuduće provjeravati nečiji identitet. Dosad su posezali za klasičnom provjerom. 
‘Nećemo morati ići u utvrđivanje uvidom u osobnu iskaznicu, nego isključivo ako to nalože državna tijela. U drugim slučajevima identitet ćemo utvrđivati putem našeg informacijskog sustava’, objašnjava Josip Ćelić, zamjenik glavnog ravnatelja policije. Jačaju im i druge ovlasti. 
Policija će lakše ulaziti i u nečiji dom, napravit će to u slučaju da dobiju dojavu od susjeda o nekim čudnim zvukovima ili mirisima iz nečijeg stana ili ako dobiju dojavu o mogućoj smrti. Ako zatreba, poslužit će se i tuđim automobilom. 
U posebnim slučajevima policija će moći oduzeti automobil bilo kojeg građanina, u hitnom postupku. Učinit će to ako su u potjeri za počiniteljem kaznenog djela, a druge mogućnosti nemaju. 
‘Naravno, ako bude počinjena bilo kakva šteta, snosit ćemo štetu i obeštetiti vlasnika vozila‘, objašnjava Ćelić. Srušit će i dronove ako ugrožavaju sigurnost ili služe za kazneno djelo
‘Dronovi su opasni kod zaštite štićenih osoba, kod javnih okupljanja, opasni su u blizini posebnih institucija, Vladinih objekata’, kaže prof. dr. Petar Veić, stručnjak za kriminalistiku s Pravnog fakulteta u Rijeci.

Datum objave: 05.07.2019.