Autor: Croexpress

Hladniji dani donose manje novih radnih mjesta, što se očituje i na broj radnika prijavljenih na burzi. Broj nezaposlenih kreće se oko 125 tisuća, a mogu birati neko od 11 tisuća slobodnih radnih mjesta. Velika seoba prema burzi u pravilu se događa u listopadu pa je i ove godine tijekom rujna otkaze dobilo oko 83.000 zaposlenih, većinom na sezonskim radnim mjestima. No jednako tako novi je radni odnos tijekom tog mjeseca zasnovalo oko 66.000 radnika, među kojima je bilo oko 7400 osoba koje su se zaposlile prvi put.

Prema podacima Eurostata između prvog i drugog tromjesečja 2019. godine tri milijuna ljudi (petina svih nezaposlenih u prvom tromjesečju 2019.) našlo posao. Isto tako 8,3 milijuna ranije zaposlenih ostalo je bez posla, a daljnjih 3,3 milijuna postalo je ekonomski neaktivno.

Među deset najtraženijih poslova koji se trenutačno nude i dalje dominiraju poslovi u slabo plaćenom uslužnom sektoru trgovca, konobara i čistača, na četvrtom mjestu po učestalosti je medicinska sestra te nadalje kuhar i vozač. Potražnja je i za slabo plaćenim njegovateljima u domovima za starije osobe te zaštitarima. Među fakultetski obrazovanima najviše se traže ekonomisti, kojih je i najviše na burzi, javlja Večernji list.

Datum objave: 19.11.2019.