Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je izraze sućuti obitelji Bosanac u povodu smrti dr. Vesne Bosanac te istaknuo da će zauvijek ostati u sjećanju svima jer su njena humanost i požrtvovnost simboli otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu.

“S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja”, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.

Dr. Vesna Bosanac zauvijek će ostati u sjećanju svih nas, naglasio je.

“Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu”, rekao te podsjetio kako je vukovarsku bolnicu vodila u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale.

Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru.

Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Podsjetio je da je dr. Bosanac u ime opće bolnice Vukovar primila Povelju Republike Hrvatske za iznimnu skrb tijekom obrane grada, a za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

“Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote”, poručio je Jandroković.

Sućut predsjednika Vlade Plenkovića u povodu smrti dr. Vesne Bosanac

“Poštovana obitelji Bosanac,

s tugom i iskrenim žaljenjem sam primio vijest o smrti gospođe Vesne Bosanac.

Posebno ćemo je pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u Vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili.

Zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala je simbol obrane i otpora Vukovara.

U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske.

Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju.

Molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.”


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.03.2022.