PROČITAJ NAJNOVIJE VIJESTI IZ HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

21.09.2019
tekst
tekst

Istinite priče

NAJLJEPŠA LJUBAVNA PRIČA Iz ratnog Vukovara

FOTO: medjugorje.info

FOTO: medjugorje.info

Priče o Zoranu i Jasni ne bi se postidio ni sam Shakespeare čiji su junaci umrli jedno zbog drugog.

Br. pregleda: 2508

Autor: medjugorje.info/ CroExpress

Vukovar je nekoć bio grad krvi, smrti i stradanja, a danas ljepote, dobrih ljudi i dokaza teškoga vremena koje u čovjeku budi strahopoštovanje, piše medjugorje.info.

Jednako tako paradoksalno, to je grad najtežih priča o ljudskim sudbinama, ali i onih najljepših. Jedna od njih je ona o Zoranu i Jasni Šipuš, hrvatskim braniteljima, herojima, bračnom paru, prijateljima, ljubavnicima…

Priče o Zoranu i Jasni ne bi se postidio ni sam Shakespeare čiji su junaci umrli jedno zbog drugog. Junaci Vukovara su, osim što su voljeli jedno drugo, neizmjerno voljeli i svoj grad, a na neki način, za njega i umrli.

Hvala stranici Blago Zadro koja ne propušta obljetnice akcija i godišnjice smrti poginulih heroja, te koja iz zaborava izvlači junake s imenom i prezimenom. Hvala im, također, na priči o vukovarskom bračnom paru koju većina Hrvata ne zna, a čija je ljubavna priča započela 1981. godine u Borovu. Šipuši su, naime, spominju tek u knjizi 'Vukovar i istočno bojište', a o njima je još u vrijeme trajanja rata snimljen kratki dokumentarni film 'Zoran Šipoš i njegova Jasna'. Veći dio njihove priče ipak najbolje znaju njihovi suborci:

'Prekrasna priča o Jasni Šipoš i Zoranu, njenom mužu, koji su do zadnjega dana branili grad bit će zlatnim slovima upisano u hrvatsku povijest. Obitelj Šipoš… Ne znam kakve riječi bih upotrijebio za njih… Jasna je bila vojnik i zamjenik svojem mužu Zoranu koji je zapovijedao obranom Doma tehnike. Borila se bolje od nekih muškaraca, prava potpora, prava žena. Od njih su kretale akcije i odlazak na ispomoć kod Borova sela.Zoran je znao da će njegova žena s par branitelja to zaustaviti ', govori jedan.

'26. kolovoza bilo nas je 12-ak poslanih od Ivice Arbanasa, napad iz Borova sela, 6 sati prsa u prsa, odbili smo ih i napravili čistinu ispred nas. Poginuo nam je jedan vojnik iz Sotina, Dražica, ali između nas i njih, Doma tehnike i Borova sela, bilo je more poginulih napadača, tu su prvi put polomili zube. Svaki put kad krene napad Zoran Šipoš bi govorio: “Prvo idu granatiranjem, pa pješaštvo'! I uvijek kad bi ih odbili, vraćaju se kod Doma tehnike i kao da su na izletu. Svjedoci kažu da je Jasna borac kojeg među muškarcima nije bilo, koturala se, otvarala vatru… ', prisjećaju se suborci.

A onda je grad pao

Jasna se uspjela preobući i spasiti, ali su Zorana odveli. Prvo logor Stajićevo, pa Niš, Srijemska Mitrovica… Branitelj Mladen Novak podsjetio je kako je nakon predaje završio u logoru Stajićevo, a potom i u samici u Srijemskoj Mitrovici, gdje su mu batinanjem slomili nos i šest rebara.

'U Mitrovici je samnom, također u samici, bio i moj zapovjednik Zoran Šipuš', napomenuo je dodavši kako su on i njegova supruga bili istinki vukovarski junaci. Nakon logora, Zoran je odveden pred vojni sud u Beogradu gdje je osuđen na smrt.

'Tukli su ga kao životinju, najviše od svih nas
', posvjedočio je i admin stranice Blago Zadro koji je i sam bio u Stajićevu. Zoran Šipuš je, međutim, kasnije ipak razmijenjen.

Na pitanje hrvatskih novinara Zoranu, kako je to sve uspio preživiti u logoru odgovorio im je: 'Zbog Hrvatske i Jasne'.

Nakon Vukovara, odlazili su na ratišta i čekali dan kad će se izdati akcija pod nazivom 'Grom' da se oslobodi Vukovar nakon Oluje i uvijek ih je boljelo jer se to nije dogodilo.

'Išli bi skupa u oslobađanje ali ne s mržnjom već za slobodu', smatraju suborci Zorana i Jasne…

Zoran Šipoš
je umro od zloćudnog tumora kao posljedice rata 01.11.2001 godine, a Jasna mu je nakon dvije godine na Božić zauvijek otišla u zagrljaj.

Pokojni Šipoši su sve svoje zajedničke fotografije iz rata spalili kako ne bi dospjele u ruke četnicima, osim ove na našoj naslovnici. Upamtite dobro lica i imena vukovarskog Romea i Julije koji su, baš kako su se i zavjetovali, bili zajedno u dobru i zlu. Zoran i Jasna.

19.11.2018.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Pogledaj sva izdanja

Preuzmi

© CroExpress 2019.