CroExpress

Vojno-redarstvenom akcijom ‘Bljesak’ hrvatske su snage prije 25 godina u izuzetno kratkom vremenu oslobodile zapadnu Slavoniju od srpskog okupatora.
Vojno-redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH započela je 1. svibnja 1995. u 5:30. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje je zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije.

Operacija je izvedena nakon što su više godina pobunjeni Srbi odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnom reintegracijom okupiranog područja u ustavnoopravni poredak Republike Hrvatske. Akcija ‘Bljesak’ smatra se svojevrsnim uvodom u oslobodilačku vojno-redarstvenu akciju ‘Oluja’ početkom kolovoza 1995., u kojoj je oslobođen Knin, središte srpske okupacijske tvorevine u Republici Hrvatskoj, te većina okupiranog područja.

‘Bljeskom’ i ‘Olujom’ stvoreni su uvjeti za pobjedu u Domovinskom ratu te mirnu reintegraciju istočne Slavonije i hrvatskog Podunavlja, čime je okončan proces vraćanja cjelokupnog državnog teritorija pod hrvatski suverenitet.

U skladu sa strategijom odmazde osmišljenom u Beogradu, kao odgovor na operaciju Bljesak RSK i SVK izveli su terorističke napade na civilne ciljeve u hrvatskim gradovima. Građani Zagreba napadnuti su raketama s kazetnim punjenjem, a građani Karlovca i Siska topničkim granatama.

Datum objave: 30.04.2020.