Prije nekoliko tjedana je tako vladala velika potražnja za avionskim kartama za Hrvatsku, s datumom odlaska prije 30. listopada.

U borbi s koronavirusom nevelik broj država poseže za nepopularnim mjerama. Jedna od tih država je i Kanada u kojoj se od 30. listopada trebaju poštivati nove mjere. Riječ je o mjerama s kojom će zračnim, željezničkim i brodskim prometom moći putovati samo oni putnici koji su primili dvije doze cjepiva protiv COVID-19. Kako za domaće i međunarodne letove i vlakove, tako se nova pravila primjenjuju i obavezno za djecu od 12 godina, piše Večernji list.

Veliko nezadovoljstvo hrvatskih iseljenika izazvala je nova mjera. A kada je premijer Trudeau objavnio nove mjere vlasnica putničke agencije Nives Petrović kaže kao je nastala panika.

Prije nekoliko tjedana je tako vladala velika potražnja za avionskim kartama za Hrvatsku, s datumom odlaska prije 30. listopada.

Preko njene agencije, kako kaže Petrović, u Hrvatsku je u listopadu otputovalo 157 putnika s neodređenim datumom povratka ili s kartom u jednom smjeru, što je neobično jer  njezini klijenti uvijek kupuju povratne karte.

Putuju većinom oni koji očekuju otkaz jer nisu primili obavezna cjepiva, ali i obitelji s djecom koje se protive ili su nezadovoljni navedenim restrikcijama.

Iz Kanade su otputovali i studenti koji nemaju pristup fakultetima jer se nisu cijepili, pa studiraju online iz Hrvatske.

Za Večernji list majka troje djece iz Toronta navodi kako je na svemu zahvalna Kanadi ali da se sad sele u Zagreb jer žele iskusiti europski stil života. Navodi kako su u Kanadu njeni roditelji došli u potrazi za boljim životom, u nadi da će im djeca imati bolju budućnost u Kanadi, a sada i oni čine isto – sele se u zemlju svojih predaka kako bi svojoj djeci pružili priliku da žive u Hrvatskoj.

Kanadske državne granice uskoro se zatvaraju za putnike koji nisu primili dvije doze cjepiva protiv COVID-19.

Kao još jedan razlog za selidbu, navedeni medij prenosi kako je riječ i o – troškovima života u Kanadi kao i inflaciji. Cijene stanova i kuća naglo su proasle, a inflacija je najviša u zadnjih 18 godina.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 02.11.2021.