Autor: Paul Bradbury

Odnos između Hrvatske i njezine dijaspore uvijek je bio složen, jedan je od najfascinantnijih, čak je kompliciraniji i od velike većine dugoročnih i uzajamno korisnih suradnji. Ali novi, pozitivni vjetar u leđa već je na vidiku sa novim prijedlozima za bolji i širi dijalog, a biti će predstavljeni na ‘2. međunarodnoj konferenciji o iseljeničkom turizmu, koja će se od 17. do 18. svibnja održati u Splitu.

Ti odnosi između Hrvatske i iseljeništva su također i višestrani, a vjerujem da su na njih utjecali i četiri glavna vala emigracije Hrvata tijekom posljednjih 200 godina u sve krajeve svijeta. Točan uzrok iseljavanja teško je i danas znati, kreću se od onih ekonomskih, i sve do političkih progona. Potomci Hrvata koji su doselili u Australiju zbog Titovog progona, odrastali su u hrvatskim australskim zajednicama s vrlo različitim gledištem o Domovini, za razliku od onih koji su doselili kao potomci ekonomskih migranata.

Ljubav prema domovini jaka je i danas
Ali dijaspora je posebna i svi imaju ‘jedno zajedničko’ – goruću ljubav prema Domovini i vrlo jako domoljublje.

Iako Hrvati izvan RH ne plaćaju porez Hrvatskoj, imaju pravo glasa, jer ne zaboravimo, dijaspora je davala i daje neizmjerno. Samo 2 milijarde eura stiglo je iz džepova hrvatskih iseljenika u hrvatski proračun u 2018. godini.
Iseljenici su naravno, svoje ruke u džepove stavili i za vrijeme Domovinskog rata, kao i odmah nakon njega, šaljući novčana sredstva za novu, nezavisnu Hrvatsku.

Nažalost, istovremeno je nastala i moćna država Uhljebistan, država koja se i danas nastavlja formirati unutar Lijepe naše. Za novac se ne zna gdje je, projekti se nikada nisu ostvarili, a u kratko vrijeme mali broj ljudi na vlasti je postao vrlo bogat.
Ako ste poduzetnik i volite Hrvatsku, ova konferencija u svibnju bi vam trebala biti poticaj i prilika da ostvarite poslovnu suradnju, razmijenite iskustva i savjete iz prve ruke. Na ovaj način vas ohrabrujem, dođite i sudjelujte.
Paul Bradbury je…

Britanac, koji je kišu u svom rodnom, Manchesteru zamijenio suncem na otoku Hvaru. U Hrvatskoj živi i radi od 2003. godine. Oženjen je Hrvaticom i ima dvije kćeri.
Autor je knjiga koje nose naziv: Lebanese Nuns Don’t Ski, Lavender, Dormice and a Donkey Named Mercedes, kao i dva vodiča, Hvar: Vodič kroz povijest i Split: Vodič s insajderima.

Paul je pokrenuo i projekt pružanja turističkih informacija na internetu krajem 2011. godine. Total Croatia News je njegov najnoviji i najambiciozniji projekt.

Datum objave: 04.05.2019.