Hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji, u povodu proslave jednog od četiriju praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji – Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, posjetio je ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, koji se susreo s vodstvom ove zajednice na čelu s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasnom Vojnić.

Ministar Fuchs je ovom prigodom istaknuo važnost održavanja nastave na jezicima nacionalnih manjina, koja u Hrvatskoj ima veliku potporu vlasti i vlade, te tako Ministarstvo na čijem je čelu nastoji pomoći i hrvatsku nastavu u Srbiji koliko god je to potrebno, uz očekivanje da takve napore učini i srbijanska vlada, kako bi se ova nastava podigla na višu razinu.

Što se tiče konkretne potpore, evo što je ministar rekao:

“U smislu potpore učenju hrvatskog jezika Ministarstvo će omogućiti doktorske studije određenom broju doktoranata na sveučilištima koje oni budu odabrali. Pružit ćemo potporu i u tehničkom smislu (opremanje informatičkom opremom, softverskim alatima), a tu prije svega mislim na školski centar koji će, nadam se, uskoro dobiti dozvolu za osnutak pa ćemo pomoći i u njegovom opremanju. Na sve skupove učitelja, ravnatelja koji se organiziraju u Hrvatskoj primit ćemo i ovdašnje zainteresirane prosvjetne djelatnike. Pomoći ćemo i u financiranju/sufinanciranju udžbenika koji se koriste u nastavi na hrvatskom”.

Dobra suradnja

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je istaknula dugogodišnju, kontinuiranu i dobru suradnju s hrvatskim Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz tendenciju i želju da se pojačaju neki segmenti koji se tiču pomoći studentima i učenicima u vidu udžbenika, u vidu doktorskih studija (za pet studenata), razmjene studenata, kako bi se kvaliteta obrazovanja na hrvatskom unaprijedila i kako bi zajednica jezično osnažila.

HNV je od Ministarstva dobilo deset prijenosnih računala, od kojih će jedan, na svečanoj akademiji dobiti najbolji učenik u srednjoj školi, te crvenu kravatu za najboljeg učenika osmih razreda.


Autor: CroExpress Datum objave: 25.06.2022.