Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak će se sastati u Luxembourgu, a na dnevnom redu će se naći i odobrenje za novi paket vojne pomoći za Ukrajinu.

Radi se o iznosu od 500 milijuna eura, što će povećati ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima na 3,1 milijarde eura od veljače, kad je započela ruska invazija.

Ministri će morati formalno odobriti inicijativu koju su već podržali EU veleposlanici, za slanje vojne misije koja će uvježbavati ukrajinske vojnike.

Čelnik za vanjske poslove Europske unije Josep Borell nedavno je zatražio još sredstava za dopremu oružja i ostale vojne opreme Ukrajincima.

Osim o ruskoj invaziji, ministri će raspravljati o tome kako odgovoriti na brutalno ponašanje iranskog režima prema prosvjednicima i razmatrat će moguće uvođenje dodatnih sankcija.

Razgovarat će se i o odnosu Unije s Kinom, kao uvod za raspravu koja će se voditi među čelnicima zemalja članica EU na sastanku u Bruxellesu koji je zakazan za 20. i 21. listopada.

Ministri će raspravljati i o sadašnjoj političkoj situaciji u Burkini Faso, Etiopiji i Libanonu, kao i o Unijinim diplomatskim naporima za smirenje napetosti između Armenije i Azerbajdžana.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 17.10.2022.