Saborski zastupnici u petak će sjednicu nastaviti raspravom o prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju te će glasovati o svim zakonima koje su raspravili ovaj i prošli tjedan.

Prije toga će se zastupnici izjasniti o amandmanima na izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji je izazvao niz kritika liječničkih udruga te oporbenih klubova i zastupnika, posebice na dio koji se odnosi na odredbu prema kojoj bi obiteljski liječnici bili obvezni obavještavati MUP o privremenoj nesposobnosti upravljanja vozilom svojih pacijenata.    

Prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o matičnom broju ukida se korištenje te identifikacijske oznake hrvatskih državljana koja služi za povezivanje podataka u službenim evidencijama.

Danom prestanka važenja zakona o matičnom broju prestat će se određivati matični brojevi građana i na taj način će se ukinuti ta identifikacijska oznaka za kojom, nakon ulaska u punu primjenu osobnog identifikacijskog broja (OIB), ne postoji potreba, rekao je ranije potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći obaviti korištenjem OIB-a, međutim, ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 09.06.2022.