Nekadašnji član Papinske švicarske garde, 32-godišnji don Ivan Šarić, kojega je u katedrali u švicarskom gradu St. Gallenu, na svetkovinu Blagovijesti biskup Markus Büchel zaredio za svećenika.

Na Petu korizmenu nedjelju, u tamošnjoj crkvi sv. Martina služio svoju prvu svetu misu.

Ivan Šarić upravo je tijekom služenja u Švicarskoj gardi počeo razmišljati o svećeničkom pozivu. U subotu je zaređen, a u nedjelju je služio svoju prvu svetu misu.

Don Ivan, sin Stipana i pok. Ljubice Šarić rođen je u Wilu gdje su živjeli njegovi roditelji koji su onamo stigli iz duvanjske župe Prisoje. Mladu misu don Ivan će proslaviti i u Vatikanu, zatim u Njemačkoj, a 9. kolovoza u Prisoju.

S 20 godina razmišljao je o tome da postane svećenik. Za vrijeme njegove službe u papinskoj Švicarskoj gardi u Rimu od 2012. do 2015., ta je želja sazrela, ističe se. No, kako je rekao sam Ivan Šarić u objavi na župnom forumu, zaljubio se u jednu ženu dok je studirao teologiju u sjemeništu St. Lambert u njemačkom Lantershofenu. Potom je ipak odlučio ostati u celibatu. Ivan Šarić kao svoju zadaću vidi služenje, biti tu za druge. “Sviđa mi se i veza između neba i zemlje koju ovaj zadatak podrazumijeva”, rekao je, prenos iIKA.

“Osvrćem se na nezaboravan vikend i duboko sam zahvalan Bogu za ovakve divne ljude koje mi je dao i koji su me učinili ovakvim kakav jesam. Bog vas sve blagoslovio”, napisao je don Ivan Šarić na svojem Facebook profilu.


Autor: CroExpress Datum objave: 29.03.2023.