Križ za zasluge Njemačka dodjeljuje za posebna postignuća u politici, ekonomiji i kulturi a otkako je utemeljen 1951. godine takvo je odličje dobilo više od 200 tisuća Nijemaca i stranaca.

Izraelski povjesničar Gideon Greif ipak neće dobiti posebno odličje kojim ga je kanila nagraditi vlada Njemačke a takva odluka Berlina je rezultat činjenice da je bio na čelu povjerenstva koje je pokušalo osporiti dokazane činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine. 

Kako su u četvrtak izvijestili mediji u BiH, potvrda o tome da se Greifu ne dodijeli odličje Križ za zasluge Savezne Republike Njemačke stigla je iz ureda za odličja njemačkog predsjednika Franka Waltera Steinmeiera.

“Savezni ministar vanjskih poslova povukao je svoj prijedlog da se profesoru Greifu dodijeli Križ za zasluge Savezne Republike Njemačke.  Profesor Greif stoga nije odlikovan Križem za zasluge. Ova odluka ne umanjuje zasluge koje je profesor Greif stekao u istraživanju holokausta i sudbine njemačkih Židova koji su emigrirali u Izrael”, stoji u pismu koje je još 7. prosinca poslano na adresu Esnafa Begića, jednog od bošnjačkih lobista u Njemačkoj i čiju su presliku objavili mediji u BiH.

Begić je na čelu upravnog odbora Islamskog koledža u njemačkom Osnabrucku i bio je među onima koji su oštro prosvjedovali zbog najave da će Greif biti odlikovan.

Križ za zasluge Njemačka dodjeljuje za posebna postignuća u politici, ekonomiji i kulturi a otkako je utemeljen 1951. godine takvo je odličje dobilo više od 200 tisuća Nijemaca i stranaca.

Njemački predsjednik Steinmeier ovo je odličje Greifu trebao uručiti tijekom posjeta Izraelu u studenom no nakon što je ta informacija objavljena uslijedile su brojne reakcije i upozorenja njemačkim vlastima kako je riječ o osobi čiji je javno djelovanje postalo sporno zbog njegova otvorenog nijekanja genocida u Srebrenici.

Dodjela odličja nakon toga je suspendirana a naknadno je uslijedila odluka da mu se ono ipak uskrati.

Greif je bio na čelu povjerenstva koje je formirala i financirala vlada Republike Srpske i čiji je cilj bio opovrgnuti ili relativizirati sudski utvrđene činjenice da su masovne likvidacije više od osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici 1995. predstavljale zločin genocida.

Uz Greifa članovi povjernstva su bili Adenrele Shinaba iz Nigerije, Yuki Osa iz Japana, Roger Bayard iz Australije, Zeng Yi iz Kine, Giuseppe Zaccharia iz Italije, Markus Goldbach iz Njemačke, Laurence Armand French iz SAD-a i Marija Đurić iz Srbije.

Njihov je glavni zaključak bio kako je na području Srebrenice zapravo ubijeno najviše 3500 Bošnjaka te kako genocida nije bilo. 

Uz brojne osude iz BiH zbog nijekanja činjenica koje su utvrdili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) uslijedila je i reakcija potpredsjednika Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachema Rosensafta koji je nalaze Greifova povjerenstva opisao kao “besramnu manipulaciju istinom” poručujući kako je takvom dokumentu mjesto samo na smetlištu povijesti.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 30.12.2021.