U nedjelju, 30. svibnja građani Vukovara imat će priliku u drugom krugu lokalnih izbora birati gradonačelnika Vukovara između dva kandidata, Nikole Mažara i Ivana Penave.

Tijekom protekla dva tjedna predizborne kampanje građanima oba su kandidata bila aktivna. Dok je Ivan Penava koristeći blagodati aktualnog gradonačelničkog mandata kojeg je osvojio kao HDZ-ov kandidat svoju kampanju temeljio uglavnom na projektima Vlade RH predstavljajući ih kao projekte Vukovara i ujedno kritizirajući istu tu Vladu, Mažar je nudio projekte i ruku suradnje Andreju Plenkoviću i resornim ministarstvima koja su i proteklih godina bila razvojno usmjerena prema Vukovaru.

Prošli je tjedan Vukovar posjetio i predsjednik Vlade Andrej Plenković te je tom prilikom istaknuo neupitnu snagu stranke koja na ovim izborima ima kvalitetne kandidate i programe, a u fokusu je Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar.

“Da bismo mogli nastaviti put razvoja, važno je dati povjerenje HDZ-ovim kandidatima u Vukovarsko- srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru. Uvjeren sam da će građani to učiniti i da ćemo zajednički nastaviti politiku Vlade koja je od 2017. godine do danas usmjerena na ovu županiju, a koja od tada ima 84 posto više prihoda i uloženih 3,5 milijarde kuna u razvoj. To je odabir Vlada Republike Hrvatske koja će nastaviti s ulaganjima”, rekao je Plenković

Pritom je posebno istaknuo kvalitetan i ostvariv program Nikole Mažara koji će doprinijeti snažnijem razvoju Vukovara, vodeći se odgovornom politikom, politikom razvoja, kvalitetnih radnih mjesta i ostanka, koju će kao gradonačelnik osigurati građanima Vukovara.

Nikola Mažar je do siječnja ove godine bio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje nakon čega je prisegnuo za zastupnika u Hrvatskom saboru. Nakon napuštanja stranke Ivana Penave i njegovih istomišljenika uspio je za samo šest mjeseci konsolidirati vukovarski HDZ.

Kao državni tajnik Središnjeg državnog ureda ostat će upamćen po izgradnji i obnovi kuća u Vukovaru zahvaljujući čemu su se stotine obitelji nastanile i zbrinule. Učinio je konkretne pomake kako bi mladi dobili mogućnost za ostanak što je goruće pitanje danas u Hrvatskoj – govore Vukovarci koji, kako kažu, ne dvoje o tome da će upravo Mažar gradom upravljati iduće četiri godine.

“Stranka je stabilna, afirmativna i okrenuta prema izbornoj pobjedi. Temelji su dobri, imamo energije te nam ne nedostaje novih ideja. Vukovarke i Vukovarci prepoznaju program HDZ-a, svjesni su važnosti nastavljanja kontinuiteta ulaganja koji ova Vlada provodi. Njima je potpuno jasno da se na crti Tuđmanove politike na kojoj današnji HDZ čvrsto stoji i s agilnijom gradskom upravom može učiniti i više. To su pokazali i na parlamentarnim izborima, kada su samo mjesec dana nakon izlaska Penave iz stranke, svoje povjerenje u najvećem broju dali upravo Hrvatskoj demokratskoj zajednici i time poslali snažnu poruku da je Vukovar spreman te da želi pozitivne promjene”, isticao je Mažar tijekom izborne kampanje.

Iako je proteklih godina živio na relaciji Vukovar – Zagreb zbog dužnosti koju je obnašao, Mažar je uvijek koristio priliku istaknuti kako je Vukovar kao grad bezbroj mogućnosti njegov dom.

“Nažalost, Vukovar je danas još uvijek grad u kojem se djeca dijele već u vrtiću, grad u kojem raste međuvršnjačko nasilje i grad kojem nedostaje vodstvo koje zna kako osigurati radna mjesta. Svakom gradu je potreban izvor, izvor znanja, vizije i mogućnosti, a dosadašnje gradske vlasti isušile su svoj izvor i nisu ga usmjerila u prave projekte. Vrijeme je za novu snagu koja ćemo biti mi. Bit ćemo pokretači promjena koje želimo vidjeti. Tako ja vidim Vukovar, bezidejno stanje koje traje godinama rezultiralo je iseljavanjem i međuvršnjačkim nasiljem i sukobima koje će prestati kada svakom čovjeku osiguramo pristojan život tj. ekonomsku egzistenciju. Do sada se nedovoljno ulagalo u otvaranje radnih mjesta i vrijeme je za konkretne promjene“, kaže Mažar.

Podjele i sukobi atmosfera su koja se često forsira kada pamet i sposobnost ne znaju dati odgovore na konkretna pitanja razvoja i budućnosti. Vukovarcima je to, koliko god se netko trudio to prikazati drugačijim, neprirodno stanje.

Prioritet HDZ-ovog programa je podizanje kvalitete života Vukovaraca. Osiguravanje novih radnih mjesta, privlačenje novih investicija, obnova grada, podizanje standarda u školstvu i visokom obrazovanju. Građani će kroz mjesne odbore koje samo Vukovar još nema, biti uključeni u odlučivanje o gradskim projektima, stoji u programu.

Uz podršku Vlade RH te temeljem znanja i iskustava koje je stekao i na nacionalnoj razini uz tim stručnih ljudi koji su zajedno s njim pripremali četverogodišnji program razvoja za Vukovar, Mažar je spreman 30. svibnja preuzeti odgovornost za vođenje Vukovara i to upravo u smjeru u kojem i Vukovarci priželjkuju. Bez podjela i sukoba, s pruženom rukom suradnje svima onima koji mogu doprinijeti vraćanju optimizma Vukovaru i stvaranju Vukovara kao mjesta ugodnog za život.


Autor: CroExpress, Direktno.hr Datum objave: 28.05.2021.