Struja i plin od jeseni su sve skuplji. Zbog ruske invazije na Ukrajinu, Komisija EU procjenjuje da će cijene ove godine ostati visoke.

Zemlje u Europi s tim se različito bave: neke su više usmjerene na ciljanje kućanstava s niskim prihodima, koja su najteže pogođena. Ostale zemlje privremeno su smanjile poreze za sve ili su uvele nekoliko mjera kako bi što više rasteretile potrošače. Ono što je kontroverzno u jednoj zemlji – poput gornje cijene – odavno je odlučeno u drugim zemljama.

Njemačka se do sada odlučila za dva paketa pomoći. Središnji temeljni element je ukidanje EEG doplate za promicanje “zelene struje” putem računa za struju od srpnja. Uz to, svaki zaposleni obveznik poreza na dohodak trebao bi dobiti jednokratnu bruto isplatu od 300 eura. Energetski porez na goriva bit će smanjen na europski minimum za tri mjeseca. Ujedno će od lipnja tri mjeseca biti dostupne jeftinije karte za javni prijevoz. Postoji subvencija za grijanje za financijski slaba kućanstva, a veća naknada za putnike na posao na daljinu. Uz to, tu su i doplate za obitelji s djecom i veće porezne olakšice. Piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Druge EU Zemlje su također poduzele mjere kako bi zaštitile svoje građane

Austrijska vlada želi značajno smanjiti poreze na plin i struju za privatne korisnike i mala poduzeća . Osim toga, namjeravaju proširiti porezne olakšice za radnike koji moraju putovati na posao.

Francuska je već u jesen ograničila cijene struje i plina. Energetski ček od 100 eura isplaćen je i za oko šest milijuna kućanstava s niskim primanjima. Vlada je u siječnju odlučila ograničiti povećanje cijene struje na četiri posto za 2022. godinu.

U Belgiji je PDV na električnu energiju i plin privremeno smanjen s 21 na 6 posto. Uz to, svako bi kućanstvo trebalo dobiti jednokratnu isplatu od 100 eura, a oni s niskim primanjima također će dobiti posebnu stopu do rujna. Porezi na dizel i benzin smanjeni su za 17,5 centi po litri.

Nizozemska je jednom snizila porez na energiju i od ljeta želi sniziti porez na dodanu vrijednost na energiju s 21 na 9 posto. Sniženi su i porezi na benzin i dizel za 21 posto. Kućanstva s vrlo niskim primanjima primaju jednokratnu naknadu od 800 eura.

U Danskoj kućanstva do određenog godišnjeg prihoda mogu očekivati neoporezivi dodak od 6000 kruna (oko 800 eura).

Švedska vlada želi smanjiti porez na mineralna ulja na EU minimum od 1. lipnja do 31. listopada, a vlasnici automobila također bi trebali dobiti jednokratnu uplatu od 1000 do 1500 kruna (94 do 141 euro). Povećava se i stambena naknada za obitelji s djecom.

Poljska je od 1. veljače smanjila stopu poreza na gorivo na šest mjeseci. Stopa PDV-a na benzin i dizel smanjena je s 23 na 8 posto. Plin i gnojiva su također potpuno oslobođeni PDV-a u istom razdoblju.

U Češkoj je vlada ukinula prometne takse za automobile, autobuse i kamione do dvanaest tona. Istodobno je ukinuta obveza dodavanja skupljih biogoriva u benzin i dizel.

U Mađarskoj je od 2013. došlo do kočnice pomoćnih troškova stanovanja. Cijene struje i plina snižene su za 25 posto i od tada su zamrznute. Gubitke snose energetske tvrtke koje je premijer Viktor Orban sve više nacionalizirao.

U Sloveniji su građani s niskim primanjima dobili jednokratni energetski bon od 150 eura, a obitelji s više djece 200 eura.

Vlada u Bugarskoj zamrznula je potrošačke cijene električne energije i plina u prvom tromjesečju 2022. na razini 2021. godine.

Rumunjska je također krajem ožujka ograničila cijene struje i prirodnog plina. Procjenjuje se da će oko tri četvrtine kućanstava imati koristi od gore navedene cijene električne energije. Vlada je također odlučila o paketu subvencija od više milijardi dolara.

Grčka vlada od siječnja plaća oko trećinu računa za struju. Osim toga, sve osobe s niskim primanjima u travnju dobivaju jednokratnu subvenciju od 200 eura.

U Italiji će kućanstva s niskim primanjima dobivati financijsku potporu za svoje račune za struju i plin od drugog tromjesečja 2022., ovisno o njihovoj veličini i potrošnji. Osim toga, nema mrežne naknade za potrošače, a smanjen je PDV na račune za plin. Italija financira ove mjere, između ostalog, i oporezivanjem ekstraprofita energetskih tvrtki.

U Španjolskoj će kupcima na benzinskim postajama do kraja lipnja biti vraćeno 20 centi po litri benzina i dizela.

Portugal vaučerima rasterećuje građane na benzinskim postajama. Obje zemlje također žele ograničiti cijenu plina za proizvodnju električne energije i tako intervenirati u određivanje cijena električne energije. Budući da cijena struje trenutno ovisi o cijeni plina, nadaju se da će to građanima smanjiti račune za struju. Prijedlog još treba ispitati Komisija EU. Španjolska je već smanjila PDV na električnu energiju na deset posto 2021. godine.


Autor: CroExpress Datum objave: 26.04.2022.