Izbori u Srbiji nadmašili očekivanja – izašlo 58,62 posto od 6,5 milijuna birača. Obilježile su ih brojne nepravilnosti, opstrukcije na biralištima, incidenti, čak i tučnjave, o čemu bi svoj sud trebalo dati oko 4500 domaćih i inozemnih promatrača.

Srbijansko izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora u Srbiji koji na temelju gotovo svih prebrojanih glasova potvrđuju pobjedu Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS).

Pobjedom u prvom krugu Vučić je osigurao drugi uzastopni predsjednički mandat, a SNS bi mogla formirati koalicijsku vladu i započeti drugo desetljeće na vlasti. 

Na izbore je izašlo 58,62 posto od 6,5 milijuna birača. Obilježile su ih brojne nepravilnosti, opstrukcije na biralištima, incidenti, čak i tučnjave, o čemu bi svoj sud trebalo dati oko 4500 domaćih i inozemnih promatrača.

Državno izborno povjerenstvo bi potpunije rezultate trebalo objaviti u ponedjeljak navečer, nakon što je u nedjelju napravilo presedan i u izbornoj noći nije objavilo ni preliminarne podatke.

Nakon prebrojanih 95,45 posto glasova, Vučić je osvojio 58,55 posto glasova, a najbolje plasirani od ostalih sedmero predsjedničkih kandidata je Zdravko Ponoš iz koalicije Ujedinjeni za pobjedu Srbije s 18,34 % glasova.
 
Lista “Zajedno možemo sve” Srpske napredne stranke osvojla je na parlamentarnim izborima 42,92 posto što joj osigurava 119 od 250 mandata u parlamentu.

Slijedi oporbena koalicija “Ujedinjeni za Srbiju” s 13,55 posto glasova odnosno 38 mandata i koalicja “Ivica Dačić- premijer” predvođena Socijalističkom partijom Srbije koja je dobila 11,51 posto glasova ili 32 mandata.

Rezultati potvrđuju predviđanja da bi srbijanski parlament mogao skrenuti udesno, nakon što su mandate osvojile tri konzervativne i rusofilne koalicije – “Nada za Srbiju” s 15 mjesta i 5,4 posto glasova te koalicije oko pokreta Dveri i stranke Zavetnici koje s 3,84% i 3,75% glasova imaju osiguranih po deset mandata.

Najmanje deset zastupnika imat će i zeleno-lijeva koalicija “Moramo”, najmalađa politička grupacija u Srbiji koja svoj izborni kapital od 4,62 posto glasova temelji na ekološkim prosvjedima koncem prošle godine i snažnom zalaganju protiv rudarenja litija i bora koje u Srbiji planira multinacionalna korporacija “Rio Tinto”.

Na listi manjinskih koalicija i stranaka potvrđen je ulazak u parlament predstavnika hrvatske zajednice Tomislava Žigmanova (DHV) s liste “Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani” koja sa 0,64 posto glasova osvaja ukupno dva mandata. 

Od stranaka nacionalnih manjina, kojima je prirodni izborni prag 10.000 glasova, šest mandata imat će koalicijski partneri naprednjaka – Savez vojvođanskih Mađara (1,6 posto), Muftijin zavet – Usame Zukorlić (0,89 % ili tri mandata) te Stranka demokratske akcije Sandžaka (0,54% i dva mandata), a koalicija Albanaca je osvojila jedan mandat (0,27%).

Od ukupno 19 lista na parlamentarnim izborima, ispod izbornog praga ostale su sve druge liste, pokreti i koalicije, uključujući i manjinske, među kojima stranka Roma.

U parlament nije ušla ni koalicija “Ajmo ljudi” bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića koja je dobila tek 1,67 posto glasova. 

Grlić Radman: Vučićeva pobjeda na izborima u Srbiji očekivana

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak da je pobjeda Aleksandra Vučića na izborima u Srbiji bila očekivana i pozdravio ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament, ali je upozorio da Beograd ponovno nije ispunio odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005. godine. 

Grlić Radman je rekao da se pobjeda Vučića na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji mogla očekivati, ali “možda ne u tolikom postotku i broju”. 

Hrvatski ministar je dodao da su izbori u Srbiji pokazali i “snagu opozicijskih stranaka i građana”, jer je na izbore izašlo oko 59 posto birača. 

Pozdravio je ulazak Tomislava Žigmanova u srbijanski parlament. 

“Drago nam je da je predstavnik hrvatske manjine, koji istina nije nastupio kao samostalna stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini nego u koaliciji Zajedno za Vojvodinu, uspio donijeti mandat i imamo Hrvata u Narodnoj skupštini”, istaknuo je Grlić Radman. 

No upozorio je da Hrvatska od Srbije još uvijek traži reciprocitet, da “i jedna i druga strana recipročno omogućava zastupanje manjina u parlamentu”. 

“Hrvatska je svoju obvezu ispunila. Hrvatska u Hrvatskom saboru ima fiksnu kvotu od tri mjesta za predstavnike Srba”, rekao je hrvatski ministar i upozorio da Beograd ne ispunjava odredbe sporazuma o uzajamnoj zaštiti nacionalnih manjina iz 2005. godine. 

Odnosi Zagreba i Beograda nisu na “zadovoljavajućoj razini”, smatra Grlić Radman, ali nada se da će biti “volje” da se sva pitanja riješe. 

Temeljno pitanje koje još uvijek muči hrvatsko-srbijanske odnose je pitanje 1858 nestalih osoba iz Domovinskog rata, istaknuo je. 

“Njihove obitelji su još uvijek žive i to opterećuje naše bilateralne odnose, kao i odšteta logorašima”, rekao je Grlić Radman. 

Pobjeda Orbana u Mađarskoj

Mađarski nacionalistički premijer Viktor Orban proglasio je pobjedu na nedjeljnim parlamentarnim izborima, ustvrdivši da je zajedno sa svojom strankom Fidesz obranio “slobodu i suverenitet Mađarske”.

“Pratili smo izbore i bila je tu najavljivana snažna oporba koja je bila iz različitih spektara, od ultralijevih do ultradesnih, ali pokazalo se da je Orban ipak uspio konsolidirati svoje glasače”, rekao je Grlić Radman, dodavši da je čestitao mađarskom kolegi Peteru Szijjartou.  

Šef hrvatske diplomacije dodao je da Zagreb i Budimpešta imaju dobre odnose i da će ih nastaviti “unaprjeđivati”. 

Hrvatski ministar je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću bio domaćin trilateralnog ministarskog sastanka Hrvatske, Italije i Slovenije. 


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 04.04.2022.