Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da demografska revitalizacija ostaje strateško pitanje hrvatske budućnosti, a na tom dugoročnom projektu moraju surađivati svi akteri – od nacionalne i lokalne vlasti do civilnog društva i poslovnog sektora.

Plenković je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) rekao da Državni zavod za statistiku još uvijek obrađuje rezultate popisa stanovništva, no rezultati upućuju na zaključak da će svi zajedno morati još raditi na djelotvornijim javnim politikama koje će pridonijeti preokretanju negativnih demografskih trendova.

“Želimo stvoriti pozitivno društveno ozračje za zasnivanje ili proširivanje obitelji, kvalitetniju skrb o djeci i našim starijim sugrađanima, jer je demografski vitalnija Hrvatska jedino rješenje za budućnost hrvatskog naroda”, kaže Plenković.

To zahtijeva sinergiju svih političkih aktera, države, općina, gradova, županija, civilnog društva, socijalnih partnera, akademske zajednice, poslovnog sektora jer to je pitanje oko kojega se najlakše može postići širi nacionalni konsenzus.

Premijer je podsjetio kako demografski problemi Hrvatske nisu od jučer, broj stanovnika smanjuje se od 1991. kao posljedica ratne agresije, iseljavanja, starenja stanovništva i smanjenja nataliteta, no to su problemi i drugih članica EU-a.

Nacionalni program s 95 reformskih mjera

Vlada poduzima mjere prema mladima, obiteljima i drugim društvenim i gospodarskim akterima – od obrazovanja i stipendiranja, ekonomskog osamostaljivanja, pronalaska prvog posla, promicanja zapošljavanja na neodređeno vrijeme, poticanja rješavanja stambenog pitanja za mlade, povećanja plaća, do mjera za jačanje obitelji kroz populacijsku, poreznu, socijalnu, stambenu i druge sektorske politike.

Što se tiče nacionalnog programa reformi, Plenković je rekao da će obuhvatiti 95 reformskih mjera u šest područja – gospodarstvo, javna uprava i pravosuđe, obrazovanje, znanost i istraživanje, tržište rada i socijalna zaštita, zdravstvo te obnova zgrada i energetska učinkovitost.

Tu su i izazovi klimatskih promjena, energetska održivost, nastavak sprječavanja i suzbijanje korupcije, jačanje administrativnih kapaciteta, modernizacija obrazovnog sustava, podrška najpotrebitijima te promicanje zdravih životnih navika i prevencija bolesti. 

Premijer je na sjednici GSV-a, koja je posvećena prvenstveno hrvatskim problemima s demografijom i iseljavanjem, podsjetio na Vladine aktivnosti u cilju jačanja gospodarstva i ublažavanja udara krize na standard građana.


Autor: CroExpress/HINA Datum objave: 04.04.2022.