Umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske i bivši saborski zastupnik Đuro Dečak preminuo je u 71. godini života, izvijestili su u petak iz Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata (UDVDR RH).

“S velikom tugom i žalošću obavještavamo Vas da nas je iznenada nakon kratke bolesti u 71. godini napustio predsjednik UDVDR RH, naš dragi general pukovnik Đuro Dečak”, istaknuli su u objavi na društvenim mrežama. 

Dečak je rođen 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Završio je višu ekonomsku školu u Osijeku. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici, kao i HDZ-ov zastupnik u Hrvatskom saboru u sazivu od 2000. do 2003. godine. 

Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog  „krijumčarenja oružja“ te „pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Proveo je četiri mjeseca u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je na tri godine, ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. 

Nakon toga je postao časnik u Hrvatskoj vojsci, organizirao je dragovoljce za obranu, a kasnije i zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Potom je 1992. postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo. 

Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane kao i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 01.04.2022.