Sukobi između Izraela i Hamasa posljednjih dana izazvali su ozbiljnu zabrinutost širom svijeta, a njihove reperkusije idu izvan granica Bliskog Istoka.

Dok se svijet suočava s izazovima ovog sukoba, vrijedi razmotriti kako se situacija odražava na Bosnu i Hercegovinu, posebno u njezinom federalnom dijelu.

Nedvojbeno, situacija na Bliskom Istoku izaziva duboke podjele, kako međunarodno, tako i unutar BiH. Hamasovi napadi na Izrael rezultirali su više od 3000 ispaljenih raketa i napadima s kopna i mora, a Izrael je proglasio ratno stanje i pokrenuo operaciju “Željezni mačevi.”

Svijet gleda kako se muslimanske zemlje, uključujući Iran i Egipat, izjašnjavaju u korist Palestine ili ne osuđuju napade na Izrael. Ova situacija ima izravne implikacije na BiH, gdje su političari već dali različite izjave i stajališta. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, izjavio je da BiH nema jedinstveno stajalište o sukobu, a politika ga koristi za unutarnje političke obračune. Komšić je izrazio razumijevanje za Hamas, nazivajući njihove akcije gestom “očajnih ljudi koji teroriziranje civila vide kao izlaz.”

Ono što je zabrinjavajuće u ovoj podršci, a što je činjenično i što piše u statutu Hamasa, jest da je njihov cilj NIJE Palestinska država, nego džihad protiv Židova, odnosno istrebljenje Židova do posljednjeg. I apsolutna kontrola nad svetim gradom Jeruzalemom. Tijekom ovog napada, teroristi Hamasa su upali na glazbeni festival i ubili više desetaka mladih koji su se zabavljali. Također su otimali djecu. Nažalost, imao sam priliku vidjeti video na društvenim mrežama u kojem su se Hamasovci hvalili time kako zlostavljaju Izraelskog dječaka od oko 5 godina kojeg su oteli, a ti zlostavljači su bili njegovi vršnjaci Palestinci. Postavljam pitanje, kakva je to borba za slobodu? Jedino za slobodu zla i poticanje mržnje od najranijih godina.

S druge strane, članica Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, nedvosmisleno je osudila napade Hamasa na Izrael i izrazila čvrstu podršku Izraelu.

Nažalost, podrška Hamasu nije ograničena samo na političke izjave. Na društvenim mrežama i na nogometnim stadionima u BiH, mogli smo vidjeti palestinske zastave kako se vijore, a Bošnjaci se solidariziraju s Hamasovim napadima. Međutim, važno je razlikovati Hamas od palestinskog naroda.

Palestinsko biračko tijelo je podijeljeno između Hamasa i Fataha, a ove dvije organizacije značajno se razlikuju u svojim metodama djelovanja.Treba spomenuti da su u međusobnom obračunu, pripadnici Hamasa bacili vodstvo Fataha s vrha stambene zgrade u smrt. Siguran sam da je Hamas samo otegotna okolnost Palestincima u njihovim nastojanjima da proglase svoju državu. Druge države koriste ekstremiste Hamasa u ovoj situaciju za promoviranje vlastitih interesa, posebno Iran, a u ovom slučaju, ne bih isključio ni aktivnosti Ruske tajne službe kojima odgovara novi veliki sukob kako bi skrenuli svjetsku pažnju s rata u Ukrajini.

Iako su neki političari i mediji u BiH reagirali s mlakim osudama ili čak podrškom Hamasu, bilo bi mudro da se vlasti i političari u BiH usmjere na podršku mirnom rješenju sukoba i suosjećaju sa svim nevinim žrtvama. Osim toga, političari i mediji trebali bi prepoznati važnost očuvanja dobrih odnosa s Izraelom, s obzirom na ekonomske i političke veze koje su se razvile u posljednjim godinama. Siguran sam da će Izrael izaći iz ovoga još jači i dobro će znati tko mu je u teškim trenutcima dao podršku, a tko nije.

Izraelski narod zaslužuje podršku u ovim teškim trenucima, a kako će se BiH i njeni lideri postaviti u ovom sukobu moglo bi imati dugoročne posljedice na bilateralne odnose.


Autor: Ivan Novokmet Datum objave: 09.10.2023.