Za ulazak u Hrvatsku svi putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili moraju u samoizolaciji u Hrvatskoj čekati rezultate testa, kazao je u utorak voditelj službe za susjedne zemlje policijske Uprave za granicu Tomislav Kufner.

”Nova odluka vrijedni za sve putnike, neovisno o državljanstvu pa tako i za Hrvate koji se trenutno nalaze izvan zemlje”, rekao je Kufner za N1 dodajući da je trenutno u EU samo jedan otok u Finskoj u epidemiološkoj “zelenoj zoni”.

Kufner je pojasnio da su iznimke prekogranični radnici, zdravstveni radnici, studenti, stažisti, diplomati, putnici u tranzitu i djelatnici prometnog sektora ”koji po ulasku moraju biti samo 12 sati u Hrvatskoj ili prilikom izlaska ne smiju boraviti vani više od 12 sati”.

Dodao je da će se omogućiti ulazak bez testiranja za osobe koje imaju neodgodive osobne razloge poput smrtnih slučajeva i liječenja.

Govoreći o državljanima trećih zemalja Kufner je istaknuo da oni mogu ući samo ako se radi o iznimkama sličnim onima koje vrijede za državljane zemalja EU, ali u tom slučaju moraju imati PCR test.

Za blagdane se ipak očekuju gušći promet

Analizirajući situaciju na graničnim prijelazima, Kufner je ocijenio da posljednjih mjeseci nije bilo gužve jer su ostale zemlje u okružju uvele strože mjere i zahtijevale PCR test. Dodao je i kako policija za božićne blagdana očekuje gušći promet.

Na upit hoće li nove mjere smanjiti broj ulazaka u Hrvatsku, Kufner je odgovorio da ”vjerojatno hoće jer PCR test stoji od 500 do 700 kuna pa će putnici vagati svrhu dolaska i cijenu testa”.

Kufner je podsjetio da je ljetos više od polovice putnika prije ulaska u Hrvatsku koristilo stranicu Enter Croatia putem koje su ispunili podatke i najavili svoj dolazak.

”Preporuka je svima da to koriste jer skraćuje graničnu proceduru. Ako ste se prijavili, epidemiološke podatke ne treba ispisivati na pograničnoj kućici, već će se oni vidjeti skeniranjem putovnice”, zaključio je.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 01.12.2020.