Iz hrvatske zajednice u Argentini javljaju nam novosti o radu hrvatskih Kulturno-umjetničkih društava. U lipnju je Hrvatski tamburaški ansambl mladih iz Buenos Airesa posjetio Hrvatski Dom u gradu Córdoba u Argentini.

To je bilo moguće zahvaljujući organizaciji i potpori Grada Cordobe, Hrvatske udruge Jadran iz Buenos Airesa i Hrvatskom domu Cordoba. Hrvatski tamburaški ansamble koji vodi Mateo Pulfer, seminarac Matičine Škole hrvatskog folklora, sa članovima tamburaškog sastava sudjelovao je na Satu hrvatske kulture u Hrvatskom domu, gdje su ih primili članovi Upravnog odbora Doma.

Sudionicima ovog kulturnog događaja predstavili su instrumente i glazbala i upoznali ih s vrstama instrumenata potrebnih za jedan orkestar. Nakon zajedničkog druženja i probe, te ručka svoju turneruju nastavili su u Maloj školi hrvatskog jezika i kulture. Domaćin im je bila voditeljica Karen Bauk, koja će se ovoga ljeta pridružiti seminarcima na Ljetnoj školi folklora u Zadru uz potporu Hrvatske matice iseljenika, a polaznici radionice djeca koja su se upoznala s glazbalima te naučila pjevati hrvatske pjesme.

U nedjelju ujutro održana je emotivna počast hrvatskim klesarima koji su izgradili kultni “Arco de Córdoba” koji dočekuje one koji u grad Córdobu ulaze s juga. Posjet Arco de Cordoba vrlo je značajan jer nakon gotovo skoro 80 godina od njegova nastanka mladi potomci Hrvatske posjećuju mjesto odajući počast svim onim Hrvatima koji su došli u Argentinu. Odjeveni u svoje tipične nošnje i sa svojim instrumentima obišli su unutrašnjost povijesnog spomenika, upoznali njegovu povijest i stigli do mosta koji spaja dvije kule.

Upravo na tom mjestu odsvirali su kao posvetu svim hrvatskim iseljenicima “Ne dirajte mi ravnicu”, koju je Miroslav Škoro napisao u SAD-u 1989. godine. Nadalje, sudionici su nazočili svečanom ručku u sklopu prosvale Dana neovisnosti Republike Hrvatske koji je organizirao Hrvatski dom za više od 200 gostiju, uz predstavnike općinskih vlasti i tamošnjih prijateljskih Zajednica.

Nakon sviranja argentinske i hrvatske himne, gostima su se obratili uzvanici i domaćini: Dobrodošlicu pozdravila predsjednica Hrvatskog doma, Ana Jurković, predstavnik Argentine u Savjetu Vlade RH Cristian Sprljan održao je govor povodom spomendana stjecanja hrvatske neovisnosti, podsjetivši na važnost očuvanja hrvatskog identiteta. Na kraju je svojim riječima kao još jedan zemljak zaključio dogradonačelnik Daniel Passerini, čija je majka Hrvatica.

Hrvatski tamburaški sastav mladih pod voditeljskom palicom Matea Pulfera pridonijeli su svojim nastupom svečanosti, održavši i nakon ručka koncert i predstavivši publici tradicionalne hrvatske pjesme.

Bez sumnje, bio je to sjajan vikend, pun emocija, priča i puno umjetnosti. Članovi ansambla su: Bisernice: Lucas Baño Albani, Micaela Moreira, Tomas Gadze; Brač: Ivo Troselj, Milagros Zoric, Martin Baño Albani, Luisina Rampinini; Berda: Mateo Pulfer; Bugarija: Ian Puches; Ravnatelj: Mateo Pulfer.


Autor: Hrvatski tamburaški ansambl, Argentina Datum objave: 03.07.2022.