Tamburaški orkestar i plesni folklorni sastav „Hrvatskog doma“ (Hogar Croata) iz Montevidea imao je nastup u urugvajskom gradu Paysandú, na samoj granici između Urugvaja i Argentine.

Na poziv lokalne uprave za kulturu hrvatski folkloraši iz Montevidea održali su nastup na glavnom gradskom trgu Plaza Constitución, pred gradskom bazilikom. Ovaj nastup je dio turneje sastava „Hrvatskog doma“ kojom folkloraši iz Montevidea nastoje upoznati javnost diljem Urugvaja s hrvatskom tradicijskom kulturom. Radi se o projektu koji je Hrvatski dom razvio uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Hrvatski je dom u Montevideu osnovan prije 95 godina, a počasni konzul Republike Hrvatske u Urugvaju Eduardo Antonich procjenjuje broj Urugvajaca hrvatskog podrijetla na oko 3500 osoba.

Brojne publika toplo je primila nastup hrvatskih folklornih sastava. Ovi su, uz pjesme i plesove iz riznice hrvatske tradicijske kulture, na hrvatskom tradicionalnom instrumentu tamburici izvodili i skladbe vezane za urugvajski folklor ukazujući na prilagodljivost ovog instrumenta.


Autor: CroExpress/HMI Datum objave: 02.03.2023.