Gost predavač bila je dr. med. Asja Palinić Cvitanović iz Metkovića, koja je ujedno održala dio predavanja na dvodnevnom zaručničkom tečaju.

Predavačica Cvitanović u svojoj je dugogodišnjoj praksi kao liječnica najviše radila s djecom od upisa u osnovnu školu pa sve do odraslih godina. Kao psihoterapeutkinja radi s bračnim parovima, mladima i odraslima s različitom problematikom mentalnog zdravlja.

Na tribini je navodila različite primjere iz svoje prakse u radu s ljudima, u kojima bih se svatko od prisutnih negdje mogao pronaći. Naglasila je da psihoterapija koju ona usko povezuje s načelima katoličke vjere, nikada ne bi smjela biti sramota za čovjeka, nego, uz istinsku vjeru i predanje u Boga, put do iscjeljenja od raznoraznih bojazni, tjelesnih i duševnih bolesti.

“Temelj toga puta je rad na sebi, koji nije lak, ali se isplati jer je ulog u vlastiti mir i sreću. Put sreće je dijeljenje ljubavi i drugih dobara drugima, a put nesreće očekivanja da se drugi ponašaju po našim idejama. Umjesto da tražimo krivca oko sebe, radimo na sebi po Božjim pravilima”, istaknula je dr. med. Cvitanović, zaključivši kako strah proizvodimo kada pokušavamo upravljati svijetom oko sebe i kada vlastitu sigurnost vezujemo za tuđe ponašanje.


Autor: CroExpress/HKŽ Frankfurt Datum objave: 28.02.2023.