Hrvatski katolički muškarci koji su okupljeni oko Bratovštine Predragocjene Krvi Kristove u Sydneyu prvi su na svijetu proslavili veliki hrvatski blagdan – Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te spomen na veličanstvenu vojno-policijsku akciju OLUJA iz 1995. godine i to slaveći ga tri dana.

Prvi dan – svetom misom u srijedu, 3. kolovoza, u crkvi Svetog Antuna u Summer Hillu. Misa je održana kasno navečer točnije u 20 h jer je to najzgodnije vrijeme za okupiti hrvatsku zajednicu muškaraca jer najveći dio njih jasno radi. Svetu misu predvodio je dr. fra. Šimun Markulin profesor moralne teologije iz Splita koji je održao nadahnutu intelektualno teološku propovijed o OLUJI i ratu, propovijed kakvu dugo nismo čuli.

U svojoj propovijedi fra Šimun poziva sve nas da istinu o akciji OLUJA i onome što se dogodilo tih ratnih godina širimo svuda pa i ovdje u Australiji, jer ta pobjeda je doista Božje djelo, izmoljena mnogobrojnim molitvama. Fra Šimun je također unio jedan novi pojam u teološki rječnik – koji je on nazvao „unutarnji prijatelj“ kao protutežu ustaljenom terminu „unutrašnjih neprijatelja“ koji rovare protiv naše mlade države Hrvatske ili svijeta kakvog znamo i u kojem živimo. Hrvatska je lijepa i krasna zemlja za življenje i nemojmo toliko pričati o negativnim stvarima, puno toga se mijenja i ide nabolje u Hrvatskoj, zaključio je na kraju svoje trideset minutne propovijedi fra Šimun Markulin. Prenosi portal domovina.info.

Njegova propovijed se upravo znakovito usuglasila sa stavovima Croatian Worlda – Hrvatskog svijeta – nove udruge koja je počela djelovati u Australiji a o kojoj smo već pisali. Nakon svete mise u dvorištu crkve održana je fešta i druženje uz izvrstan čobanac, odojak, suhomesnate odreske, rakiju, vino i pivo, uz hrvatsku pjesmu i druženje.

Drugi dan slavlja OLUJE u Sydneyu bila je subota, 6. kolovoza kada je hrvatska zajednica muškaraca njih skoro 250 (uglavnom Hrvata) održala molitvu krunice na koljenima ispred sydneyske katedrale – pobožnosti koja je uz hrvatsko oružje oslobodila Hrvatsku iz srpskog ropstva te još jednom zahvalila Bogu i njegovoj majci Mariji na slobodi i na nezavisnoj državi Hrvatskoj a sada članici Evropske unije te NATO saveza najmoćnijeg vojnog saveza na svijetu koje je dio i hrvatska vojska.

Treći dan slavlje je nastavljeno i ujedno i završeno u nedjelju, 7. kolovoza svečanim svetim misama u sva tri hrvatska katolička centra u Sydneyu te svečanim ručkom uz prigodni program o značenju akcije Oluja u hrvatskom klubu Kralj Tomislav. U crkvi svetog Nikole Tavelića fra Šimun je organizirao nakon mise svečanost dizanja hrvatskog stijega uz pjevanje himne „Lijepe naše“ te minutu šutnje za sve poginule hrvatske branitelje.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.08.2022.