Na Papuškinom stanu kod Županje u subotu je, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, održana tradicijska priredba “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti” u sklopu koje je upriličen prikaz žetve i žetvenih običaja u Slavoniji s početka 20. stoljeća kada se žito kosilo ručno.

U prikazu žetvenih običaja sudjelovali su članovi Udruge stanara šokačkih stanova “Đeram”, Udruge “Stara sinija” iz Donjih Hrgova u bosanskoj Posavini te Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojvodina), okupljeni u “mobu”, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.

Predstavljeni su i strojevi koji su se koristili u žetvi, poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi, a mobu je u polje vodio Mato Curić – Babo iz Štitara koji je posjetiteljima i predstavio sam običaj mobe i njegove sudionike odjevene u radno tradicijsko narodno ruho kraja iz kojeg dolaze.

Direktor Turističke zajednice grada Županje koja je i organizator priredbe “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti”, Kruno Šarić izrazio je zadovoljstvo što se nakon dvije pandemijske godine priredba ponovno održava, rekavši kako je Županja simbol ne samo nogometa i tenisa već i kulena, šokačke pjesme, tradicije i običaja.

Sudionike priredbe i posjetitelje pozdravili su i gradonačelnik Grada Županje Damir Juzbašić te pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

Održan je i žetveni sajam, a brojni posjetitelji mogli su uživati u jelima koja su se jela za vrijeme žetve poput čobanca od divljači, te kobasica, kulena i slanine uz domaći kruh i lepinjice te sir i vrhnje, provozati se konjskim zapregama kroz polja te pogledati nastupe KUD-a “Tomislav” Županja i izložbu žetvenih vijenaca iz okolice poljskog grada Wilamowice, grada prijatelja Županje.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 03.07.2022.