U jednom su trenutku i građani snimili trenutak napada na izraelski grad.

 

Sukobi Izraela i Hamasa eskalirali su u srijedu, izraelski premijer najavio je da će intenzivirati napade na Gazu, dok je UN-ov izaslanik za Bliski istok pozvao na prekid vatre i upozorio da “troškove rata plaćaju obični ljudi”.

Izrael je izveo stotine zračnih napada na Gazu rano u srijedu, dok su palestinske militantne skupine ispaljivale rakete na Tel Aviv i Beršebu. “Odmah zaustavite paljbu. Eskaliramo prema ratu punog razmjera. Lideri svih strana trebaju preuzeti odgovornost za deeskalaciju”, tvitao je izaslanik UN-a za Bliski istok Tor Wennesland.

“Troškovi rata u Gazi su poražavajući i plaćaju ga obični ljudi. UN radi sa svim stranama na obnovi mira. Odmah zaustavite nasilje”, napisao je Wennesland. Sirene koje upozoravaju na zračni napad zaorile su u Tel Avivu u srijedu rano ujutro, rekao je svjedok Reutersa.

Na službenoj stranici Izraelskog ministarstva obrane na Twitteru iznosi se podatak kako je u 38 sati ispaljeno 1050 raketa.

Odjeknulo je i nekoliko eksplozija, samo nekoliko minuta nakon što je Hamas objavio da je ispalio više od stotinu raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne udare na palestinsku obalnu enklavu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak navečer da će se pojačati napadi na Gazu, koji su od ponedjeljka usmjereni na oko 500 položaja Hamasa i Islamskog džihada.

“Ova operacija će potrajati, ali ponovno ćemo vratiti sigurnost građanima Izraela”, obećao je Netanyahu. Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je da se Hamas neće povući i da će uzvratiti na svaki izraelski napad.

Građani snimili trenutak pada granate

Jedan Izraelac koji je mislio kako će palestinsku raketu zaustaviti proturaketni sustav Željezna kupola snimio je trenutak pada granate. Ljudi su okupljeni na ulici i smiju se kada se iznad grada čuje prilazeći zvuk rakete. Raketu Željezna kupola nije uspjela zaustaviti te je na kraju raketa pala na ulicu.


 

Autor: CroExpress, HINA Datum objave: 12.05.2021.