U ponedjeljak, 5. rujna, terasom hotela „Esplanade“ odzvanjao je smijeh, čuo se veseli razgovor u kojem su se isprepletale njemačke i hrvatske riječi. Bio je to susret vjernih crikveničkih gostiju, čak pet obitelji iz Njemačke, njihovih iznajmljivača, gradonačelnika Grada Crikvenice i direktorice Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Već prilikom upoznavanja i pozdravljanja, mogla se uočiti prisnost i veliko prijateljstvo gostiju i njihovih domaćina. Nakon pozdravnih govora direktorice TZGC Marijane Biondić i gradonačelnika Damira Rukavine, uručenja prigodnih poklona koje je pripremila TZGC, kako za goste tako i za iznajmljivače, sretni su trenuci ovjekovječeni fotografiranjem. Direktorica Biondić je svima poželjela dobrodošlicu i još mnogo godina prevedenih na našoj rivijeri. Gradonačelnik Rukavina se pridružio lijepim željama za budućnost i zaželio im ugodan ostatak odmora. Nakon toga, djelatnici restorana hotela „Esplanade“ prezentirali su meni koji je sadržavao jela od plave ribe. Bila je to uvertira u „Mjesec plave ribe“ koji se održava na Rivijeri Crikvenici u razdoblju od 9. do 30. rujna, u kojem se slavi plava riba kao vladarica ovdašnje gastronomije.

Između sljedova hrane u kojoj su uživali svi prisutni, iskoristili smo priliku popričati s dugogodišnjim posjetiteljima naše rivijere, ali i s njihovim domaćinima. Ovo su njihove priče…

Gospodin Schidlowski u Crikvenicu dolazi šezdeset godina iz Bonna. Kada je prvi put došao sa suprugom, 1962. godine, odsjeo je u hotelu „Crikvenica“. Sljedeće godine više nije bilo mjesta u hotelu pa je odsjeo u privatnom smještaju kod obitelji Stojčić u Crikvenici. Obitelji su se toliko povezale tijekom godina da je gdin Schidlowski sinu svojih domaćina postao krsni kum. Nakon smrti svoje supruge, naš vjerni crikvenički gost je nastavio dolaziti s kćerkom i odsjedao najčešće u hotelskom smještaju od Dramlja do Crikvenice. Posljednjih dvanaest godina je gost u hotelu „Grand“,  tj. u današnjem hotelu „Abalone“ u Dramlju te se tamo osjeća kao u vlastitom domu.

Kao prioritetne razloge svojega dolaska na našu rivijeru izdvaja klimu, gostoprimstvo i prijateljstva koja je stekao tijekom šest desetljeća, a kada smo ga upitali što mu nedostaje na Rivijeri Crikvenici u usporedbi s ranijim godinama, odmah je odgovorio: „Pivnica u Dramlju!“

Gospođa Engelhard iz Nürberga je s roditeljima prvi put u Crikvenicu došla 1973. godine. Od tada boravi uvijek u istom smještaju, kod gospođe Dragšić. Nakon što je odrasla, počela je dolaziti i s prijateljicama, a poslije sa suprugom i sinom. Obitelj je to koja ode i u druge zemlje na godišnji odmor, ali se svake godine vraćaju i u Crikvenicu kod gospođe Dragšić. Ono što našu gošću iz Nürberga najviše privlači u Crikvenici jest prijateljstvo s obitelji iznajmljivačice. Voli otići na izlete (Istra, Krk, Plitvice, Gorski kotar…), ali je najsretnija kada se vrati kod iznajmljivača u Crikvenicu. Svoju ljubav prema Crikvenici je prenijela i na sina koji je i ove godine bio tu, ali sa svojom suprugom. Njegov prvi dolazak kod obitelji Dragšić bio je još u majčinom trbuhu, kako ističe gospođa Engelhard.

Godine 1974. obitelj Merkl je prvi put posjetila Crikvenicu s još tri para prijatelja. Odsjeli su u hotelu „International“, kao i sljedeće godine. Od 1976. su redoviti gosti kod gospođe Dragšić u Crikvenici. Kada borave na našoj rivijeri, vole odlaziti taxi boatom na izlete (Klimno, Vrbnik…). Ono što im je presudno, radi čega dolaze u Crikvenicu jesu ljudi, priroda i čisto more, ali i prijateljstvo koje su razvili sa svojom iznajmljivačicom. Vole jesti u raznim restoranima, istraživati okolinu, ali su uvijek vjerni jednoj plaži, plaži Podvorska.

Obitelj Fischer je u Crikvenicu stigla prvi put 1978. godine, na poziv svojega iznajmljivača koji je tada radio u Njemačkoj. Gospodin Fischer je znao iz Glückstadta voziti 1400 km u komadu kako bi čim prije stigao u Crikvenicu, koja je bila i destinacija njihova medenoga mjeseca. U šali kažu (a u svakoj šali ima pola istine) da su njihova djeca začeta na našoj rivijeri. A gdje je najbolje proslaviti srebrni pir? Također u Crikvenici! Ističu kako su oduvijek prijateljima opisivali ljepote kojima su okruženi na svome odmoru, a kada su i oni došli uvjeriti se u priče gospodina Fischera, ostali su oduševljeni. Preporuka prijatelja je zasigurno najbolja ocjena destinacije i promocija koja nema cijenu.

Od 1981. godine dobili smo vjerne goste u obitelji Czarnecki koja dolazi iz njemačkoga grada Idar-Obersteina. Svoje nove prijatelje, kako naglašavaju, našli su u obitelji Galjanić. Njihova priča ima pomalo komičan početak. Naime, gospodin Czarnecki je uplatio preko njemačke turističke agencije smještaj u Crikvenici. Kada je došao sa suprugom u smještaj, shvatio je da im to nikako ne odgovara. Dok se gospodin Czarnecki žalio u crikveničkoj turističkoj agenciji i tražio novi smještaj, u prostoriju je istovremeno ušao gospodin Galjanić s ciljem da pita traži li netko smještaj. I tada se rodilo višegodišnje prijateljstvo koje traje i danas. Iznajmljivači u razgovoru hvale svoje goste kao veoma velikodušne, spremne pomoći, ne samo njima, već cijelom susjedstvu. A da su osjećaji obostrani, dokazuje i činjenica da gosti u razgovoru ističu kako je kuća obitelji Galjanić njihov drugi dom.

Ovih pet njemačkih obitelji su dokaz kako domaćini sa svojim gostima mogu stvoriti pozitivno i prijateljsko ozračje koje može trajati desetljećima. Zanimljivo je istaknuti kako se kroz povijest o Nijemcima proteže stereotip da su hladni ljudi. A svaki gost s kojim smo razgovarali navodi kao primarni razlog svojega dolaska upravo tu emociju koju osjeća kada dođe u svoj višegodišnji smještaj na odmor, stečena prijateljstva i gostoprimstvo. Koliko su čvrsta prijateljstva između naših gostiju i njihovih domaćina, govori i činjenica da su i Galjanići i Dragšići nekoliko puta posjetili svoje njemačke goste u njihovim domovima.

Vjerni gosti su zasigurno najbolji promotori turizma. Mi se nadamo da ćemo ih viđati svake godine i posjetiti za neki novi jubilej.


Autor: TZ grada Crikvenice Datum objave: 12.09.2022.