Marijini roditelji Joakim i Ana donijeli su u hram svoju kćerku Mariju kao dijete od tri godine i prikazali je Gospodinu. Marija je u hramu dalje živjela i rasla kao djevica služeći Bogu.

Neposredni povod za ovaj Marijin blagdan jest posvećenje bazilike ‘Svete Marije Nove’, koju je u Jeruzalemu sagradio car Justinijan I., i koja je bila posvećena 21. studenog 543. godine. Na dan posvete te crkve rodio se i ovaj Marijin blagdan, jer se od tada nalazi u kalendarima svih istočnih Crkava.

Na Zapadu se ovaj blagdan počeo slaviti po brojnim zemljama od 12. stoljeća. U opći je kalendar ušao 1372. godine, za pape Grgura XI., koji ga je proširio na cijelu Crkvu te za nj odobrio posebnu Misu i oficij. Spomendan dobiva konačni oblik 1602. godine, kad je papa Klement VIII. izvršio reviziju kalendara.

Marijino prikazanje u hramu prizivlje nekoliko temeljnih činjenica:
a) Marijin uzvišeni poziv da bude majkom Isusovom; b) duboku pobožnost Marijinih roditelja koji žele svoju kćerku odgojiti u hramu; c) običaj židovske obitelji da hramskoj službi posvete svoju djecu koja će veličati Gospodina; d) Marijino potpuno prikazanje Gospodinu od prvog časa svoga opstanka, da u duhu služenja i skrovitosti bude dionica našega Otkupljenja.

Duh koji izlazi iz ovog Marijina blagdana jest Marijina svijest kako ju je zahvatila milost koja će se odraziti na cijelom njezinu životu. Marija, milosti puna već od svoga začeća, sada se prinosi na službu milosti. Kod Navještenja sjedinit će se s počelom i nositeljem milosti. Ona je tako živjela i tako se ponašala da je njen život uvijek ižarivao i pokazivao unutarnje milosno stanje.

Pučka je pobožnost ovom blagdanu dala ime Gospa od Zdravlja. (izvor: svantun-rijeka.hr)


Molitva Gospi od Zdravlja!

Evo me pred tobom, dobra Majko,
milostiva Gospe od Zdravlja.
Istina je da zbog svojih grijeha
nisam dostojan da me pogledaš;
ali, ipak, kao tvoje dijete,
uzdam se u tvoju majčinsku dobrotu.
Udijeli meni i mojima potpuno zdravlje duše i tijela.
Obrati grješnike, da Isusa više ne vrijeđaju,
a tebe ne žaloste. Pomozi bijedne,
utješi žalosne, ozdravi bolesne.
Budi nam svima draga Majka,
a mi ćemo biti tvoja dobra djeca!

Amen.


Autor: CroExpress Datum objave: 21.11.2020.