Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak finskoj premijerki da Hrvatska podupire ambicije Helsinkija i Stockholma da postanu članice NATO-a, što je “kontinuirano jasna i čvrsta pozicija vlade i parlamentarne većine”. 

“Pozicija hrvatske vlade i parlamentarne većine je kontinuirano jasna i čvrsta, a to je da podržavamo te ambicije Finske i smatramo da, ako je to izbor zemlje koja je nama partner u EU-u, onda taj izbor trebamo poštivati i podržati”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare sa Sannom Marin.

“Smatramo da je u ovom trenutku članstvo u NATO-u onaj sigurnosni kišobran koji žele i Finska i Švedska”, dodao je  Plenković.

Finska i Švedska aplicirale su za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine koja je počela 24. veljače. Ali njihov put naišao je na protivljenje Turske, koja kaže da Helsinki i Stockholm podupiru kurdske militante i uvele su embargo na oružje Ankari.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović već dulje vremena inzistira da se zeleno svjetlo Finskoj i Švedskoj uvjetuje reformom izbornog zakona u BiH.

“Nema bližeg odnosa od članstva u istom obrambenom savezu, spremi da jedni druge branimo bez uvjeta”, rekla je Marin.

Dodala je da “vjeruje da će NATO poslati snažnu poruku jedinstva sa samita u Madridu” drugi tjedan, naglasivši da će “Finska i Švedska učiniti Savez jačim”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 21.06.2022.