Donalda Trumpa fotografirali su nebrojeno puta tijekom desetljeća, od njegovih prvih dana kao nekretninskog mogula preko sudjelovanja u reality TV programu do njegove burne četiri godine u Bijeloj kući, ali njegova snimka iz zatvora u Georgiji ući će u povijest kao prva takva fotografija nekog američkog predsjednika.

Snimka koju su vlasti Georgije objavile u četvrtak, a koja prikazuje namrgođenog Trumpa u zatvoru u Atlanti samo nekoliko minuta nakon što je uhićen pod optužnicom s više od deset točaka kaznenih djela, mogla bi postati najpoznatija od svih koju su širom svijeta podijelili njegovi pristaše i protivnici.

Trump, koji će se natjecati za predsjednika na izborima 2024., već je ušao u povijest kao prvi bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s kaznenim optužbama – ne jednom nego četiri puta. Ovo je, međutim, bio prvi put da je morao pozirati za zatvorsku fotografiju.

Za razliku od drugih vlasti koje su ga poštedjele tog postupka, Georgia ga je odlučila obraditi ga kao bilo kojeg drugog optuženika, uključujući otiske prstiju i zatvorsku snimku. Trump je optužen zbog nastojanja da poništi svoj poraz na izborima 2020. u toj američkoj saveznoj državi.

Na fotografiji Trump (77) bez osmijeha gleda u kameru, naboranog čela, stisnute vilice i čvrsto zavezane crvene kravate.

Trump je odmah iskoristio fotografiju u svrhu prikupljanja sredstava, objavivši je na X, mreži ranije poznatoj kao Twitter, kao i na vlastitoj platformi društvenih medija, Truth Social.

Objava na platformi X bila je Trumpova prva u više od dvije i po godine, nakon što je njegov račun zabranjen zbog napada njegovih pristaša na američki Kapitol 6. siječnja 2021. Elon Musk, koji je u međuvremenu kupio Twitter, vratio je Trumpov račun krajem prošle godine.

Trump je također stavio fotografiju na web stranicu svoje kampanje uz poziv za donacije, tvrdeći da je “uhićen iako nije počinio nikakav zločin”.

Lažne Trumpove fotografije kružile su internetom nedugo nakon što je u ožujku prvi put optužen na Manhattanu zbog optužbi za tajnu isplatu porno zvijezdi uoči izbora 2016.

Ispred zatvora okruga Fulton u Atlanti, neki Trumpovi pristaše pitali su se zašto je potrebna fotografija. “Snimak nije neophodan i radi se kako bi ga se povrijedilo. Ali neće”, rekao je Malcolm Davis, 19.

Drugi su, međutim, u fotografiji vidjeli priliku. “Želimo da ga fotografiraju. Želimo to staviti na majicu kratkih rukava. Pojavit će se u cijelom svijetu. Bit će popularnija slika od Mona Lise”, rekla je Laura Loomer, bivša republikanska kandidatkinja za Kongres.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 25.08.2023.