Temeljem odluke francuske vlade tamošnja nacionalna elektroenergetska kompanija EDF objavila je da će praksu isključivanja struje građanima koji nisu podmirili račune zamijeniti isporukom struje manje snage.

Vlada je dobavljačima zabranila da u razdoblju “zimskog primirja”, od 1. studenoga do 31. ožujka, isključuju struju građanima koji nisu platili račune, kako bi osigurala opskrbu kućanstava i istodobno sačuvala njihovu kupovnu moć u razdoblju velikog skoka cijena struje i plina.

Smanjenje snage struje

Pariz je u listopadu objavio da će kućanstvima s nižim primanjima isplatiti po 100 eura kako bi se lakše nosila s poskupljenjem energije, posebno goriva. Državni EDF sada je najavio da od 1. travnja sljedeće godine, nakon isteka “primirja”, građanima koji nisu platili račune više neće isključivati struju, nego će smanjiti njezinu snagu na zajamčenu minimalnu razinu, objavila je HINA.

“Tom mjerom EDF će nakon razdoblja zimskog primirja napraviti više no što mu propisuju regulatorne obaveze”, stoji u priopćenju tvrtke.


Autor: CroExpress Datum objave: 13.11.2021.