Autor: CroExpress

Njemački ministar prometa Andreas Scheuer, prema informacijama koje donosni SPIEGEL želi promijeniti pravila za vlasnike vozačkih dozvola, koja bi svakom vozaču bez dodatnih polaganja trebala dopustiti vožnju motociklom – i to brzinom većom od 100 km / h. Mnogi stručnjaci su užasnuti ovim prijedlogom.
A evo objašnjenja i zašto!


Savezna vlada tim zakonskim promjenama želi olakšati pristup motociklizmu. Ubuduće bi svim vlasnicima vozačkih dozvola trebalo dopustiti vožnju takozvanih laganih motora, a da ne moraju obavljati dodatne obuke i ispite. Postojalo bi samo nekoliko sati prakse, o čemu svjedoči i nacrt izmjene i dopune Uredbe o vozačkim dozvolama koja je dostupna SPIEGEL-u.

Stručnjaci za nesreće zgroženi su ovim prijedlogom jer ‘za to nema dovoljno razloga da se može olakšati pristup drugoj najopasnijoj klasi vozila na njemačkim cestama’, navodi se u mišljenju njemačkog Vijeća za sigurnost na cestama. Stručnjaci ujedno očekuju da će nakon promjene u zakonu više ljudi biti ubijeno ili ozlijeđeno u nesrećama na motociklima.

I Savezni institut za istraživanje autocesta (Bast) je protiv ove ideje.


Ali u Saveznom ministarstvu prometa Andreasa Scheuera (CSU) čini se da žele ignorirati preporuke stručnjaka.

Stoga bi vozači u budućnosti mogli licencu B-klase proširiti takozvanim ključnim brojem 195, koji bi dopustio i vožnju laganih motocikla. Tipični proizvođači ovih motornih vozila su Piaggio, Yamaha ili KTM. Lagani motocikli imaju maksimalno 15 KS, ali mogu voziti i brže od 100 km / h. Za njih je do sada bila potrebna posebna vozačka dozvola A1.

Polaganje testova i opsežna obuka na motoru više ne bi bili potrebni. Umjesto toga, dovoljno je da vozač završi 90-minutnu teorijsku obuku i šest praktičnih satova vožnje.

Vozač mora imati najmanje 25 godina i vozačku dozvolu najmanje pet godina.


Zašto Scheuer želi ‘opustiti’ pravila vozačke dozvole, ne proizlazi iz nacrta. U njemu se jednostavno kaže da zakonodavac želi iskoristiti mogućnosti unaprijed određenih pravila koje propisuje EU-a. Promjene bi koristile ne samo proizvođačima motocikala, već i iznajmljivačima E-skutera koji su brži od uobičajenih 45 km / h.

Austrija je već liberalizirala ova pravila i njihovo iskustvo prema Bast analizi, nije dobro. Ova Uredba ‘pridonijela je jasno vidljivom pogoršanju sigurnosti prometa’, kažu austrijanci.

Njemačko Vijeće za sigurnost na cestama smatra ljude u dobi između 45 i 55 godina i mlade vozače kao rizične ‘pridošlice’ u prometu.

Prijedlog ministra Scheuera opetovano izaziva kritike stručnjaka za istraživanje nesreća.
Početkom godine ovaj političar CSU-a kategorički je odbacio opće ograničenje brzine na autocestama. Zatim je došlo do oštrog protivljenja Scheuerovoj preporuci da se e-skuterima odobri vožnja po pločnicima za pješake, i ta je ideja na sreću na vrijeme zaustavljena reakcijom mnogih njemačkih pokrajina.

Datum objave: 20.06.2019.