Hrvatsko pripomoćno i kulturno društvo Dock Sud jedna je od najstarijih hrvatskih udruga u Argentini. Ovu veliku obljetnicu proslavili su s dva istaknuta događanja: proslavom stote obljetnice od osnutka u ožujku i svečanim ručkom krajem kolovoza u čast Stjepanu Radiću.

Hrvatsko pripomoćno i kulturno društvo Dock Sud (Círculo Croata Cultural y de Socorros Mutuos) jedna je od najstarijih hrvatskih udruga čija povijest progovara o bogatoj aktivnosti hrvatskog iseljeništva u ovoj južnoameričkoj zemlji. Prvotno je osnovana 19. ožujka 1923. pod imenom Krug katoličkih Slavena (Circulo de Eslavos Católicos) nedugo nakon toga promijenila je ime u Krug hrvatskih katolika (Circulo Croata Católico), da bi nakon toga dobio svoj konačni naziv.

Izvorno je društvo funkcioniralo kao ustanova uzajamne pomoći, pružajući pomoć potrebitim članovima i koristeći prostor za obiteljske događaje, prepričava nam tajnica udruge Matilde Lučić koja nas je uvela u potankosti: – U početku smo bili smješteni u jednom odvjetničkom uredu u Buenos Airesu, ali kasnije smo se preselili u Dock Sud, gdje smo imali svoje prvo sjedište ulici Quiroga. Zatim smo uspjeli izgraditi naše današnje sjedište na adresi Avenida Debenedetti 1776.

U ožujku ove godine proslavili su stotu obljetnicu svečanošću koja je nastavljena u nedjelju 20. kolovoza prisjećanjem na lik i djelo Stjepana Radića. Za hrvatsku zajednicu u Dock Sudu to je važan datum jer su njihovi preci uglavnom pripadali ovom političkom pokretu. Ne čudi stoga što njegov lik i danas krasi zidove doma. Sudionik ovogodišnje proslave, povjesničar Oliver Zambrano Alemán ističe: – Činilo mi se vrlo dobrom idejom da ga se na ovaj način prisjeća. Pogotovo kad gledate da je na hrvatskom Olimpu on popularizirao koncept republike. Hrvatska je danas republika, a za to je djelom zaslužan i Stjepan Radić.

Obljetnicu je u ožujku svojom je prisutnošću uveličala Veleposlanica Republike Hrvatske u Argentini Duška Paravić dok je na posljednjoj proslavi sudjelovala Opunomoćena ministrica Mirjana Božić. Atmosferu s događanja predočila nam je gospođa Lučić: – Bila je to prije svega prigoda za zajedništvo. Razgovaralo se srdačno o različitim temama, a Ministrica je bila vrlo obazriva prema svim prisutnima. Obišla je sve stolove, zahvalila na pozivu i izrekla nekoliko prigodnih riječi povodom naše proslave.

Zajednica planira oživiti prostor s glavnim ciljem očuvanja hrvatskog jezika te postupno osposobiti više učionica i obnoviti kuhinju koju često koriste za svoja događanja, prenosi Glas Hrvatske.

– Kao zajednicu potomaka Hrvata zanima nas sudjelovanje na svim događanjima na kojima sudjeluju useljeničke zajednice. Želimo predstaviti naše proizvode i našu kulturu! – zaključuje Matilde Lucić.

Nadaju se nastavku doprinosa raznim događanjima zajednica, kako onima koje organizira kako Vlada Autonomnog grada Buenos Airesa tako i onnima u organizaciji Useljeničkog hotela (Hotel de Inmigrantes), jednog od glavnih centara za izučavanje i popularizaciju povijesti useljavanja u Argentini.


Autor: CroExpress Datum objave: 08.09.2023.