Hrvatska katolička misija u Londonu obilježila je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i ostalih mjesta stradanja u Domovinskom ratu svetom misom koju su predvodili fra Ljubomir Šimunović, voditelj tamošnje misije i pater Ike Mandurić, isusovac iz Palmotićeve ulice u Zagrebu.


U propovijedi je p. Ike istaknuo važnost nade te je podsjetio na mudrost i hrabrost onih koji su se žrtvovali za svoju domovinu. „Ako počnemo misliti da nema budućnosti, onda ćemo biti kao lude djevice iz evanđelja, koje će početi trošiti ulje svojega života. No, postoje i mudre djevice. One se nisu dale obmanuti. One su one koje se sjećaju dobroga iz prošlosti, i pune su nade za ono što dolazi.“

Fra Ljubomir je na početku prigodnog programa, koji je kao i pjevanje tijekom svečane svete mise animirao zbor mladih pod vodstvom Terezije Štimec, istaknuo kako „uskrsno otajstvo rasvjetljava sve naše smrti i dopire do Vukovara, Škabrnje i svih drugih mjesta diljem Lijepe naše, pogođenih stradanjem, jer je Isusovo uskrsnuće izvor svima potrebnog oslobođenja i ozdravljenja.“

Na misi su prisustvovali i predstavnici Hrvatske ratne mornarice i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske, izražavajući duboko poštovanje prema žrtvi Vukovara. Proslavi Hrvatskoga dana sjećanja prethodila je duhovna obnova pod geslom “Nada ne postiđuje!” koju je predvodio p. Ike od 11. do 12. studenoga.

U prvom dijelu duhovne obnove, p. Ike je govorio o svetosti žrtve u kontekstu Svetog Pisma, ističući hrabrost onih koji su dali svoje živote za druge. Drugi dio nagovora bio je posvećen zahvalnosti kao načinu baštinjenja Božjeg i ljudskog dara, naglašavajući da je zahvalnost ključna za ljubav i radost.

Ova svečanost u Londonu bila je prilika za iseljeničku zajednicu da se prisjeti hrabrosti i žrtve te da zajedno obnovi duhovnu povezanost s domovinom, uz nadu u bolju budućnost utemeljenu na ljubavi i zahvalnosti.


Autor: CroExpress Datum objave: 17.11.2023.