Autor: CroExpress

Na današnji dan prije 27 godina, tog kobnog maglovitog jutra, policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat te pričuvni policajci, Vinko Krznarić i Milan Vranić, upućeni su službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnje raskrižje magistralnih cesta Brinje-Otočac-Senj.

U 9 sati i 40 minuta, nakon što su se kratko zadržali na raskrižju, dežurni službenik Policijske ispostave Brinje pozvao ih je da se vrate u ispostavu. Neposredno nakon što je svih pet policajaca sjelo u službeno policijsko vozilo na njih je iz grmlja otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača od strane terorista paravojnih formacija tzv. SAO Krajine.

Prvi hici pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Darko je pokušao uzvratiti vatrom, ali mu je nakon nekoliko hitaca zatajila puška pa je pod rafalima uspio pretrčati cestu i od mještana Žute Lokve zatražiti pomoć. Ranjeni Drago preminuo je pored vozila.

Kolovoz 1991. godine  pamti se po napadima srpskih pobunjenika udruženima s JNA na tek stvorenu neovisnu hrvatsku državu i njene stanovnike, s ciljem stvaranja ‘Velike Srbije’. 

Datum objave: 24.08.2018.