Hrvatsko-nizozemsko društvo KroNland održalo je u Bergschenhoeku, nedaleko Rotterdama, festival „Dani Hrvatske u Nizozemskoj” na kojem je predstavljena kultura i baština Sisačko-moslavačke županije.

U sklopu multimedijskog programa 24. rujna 2023. održan je koncert vokalnog ansambla Lipe i petrinjskog pijanista Roberta Hudulina, plesni program učenica Škole suvremenog plesa Ane Maletić te svečano otvorenje izložbe skulptura „Kupski čamac” akademskog kipara iz Siska Ivana Novaka, a u svečani program su se uključila i djeca Hrvatske nastave u Kraljevini Nizozemskoj.

Hrvatsko-nizozemsko društvo KroNland, organizator drugih „Dana Hrvatske u Nizozemskoj” osnovano je s ciljem razvijanja, njegovanja i promicanja suradnje između hrvatskog i nizozemskog naroda na svim poljima društvenog djelovanja u ime obostranog interesa. Predsjednica društva Sandra Drnić naglašava da programom potiču, organiziraju, unapređuju i promoviraju kulturnu, znanstvenu, umjetničku, gospodarsku i inu suradnju između hrvatskog i drugih naroda.

Ovogodišnji festival održan je u Bergschenhoeku nedaleko Rotterdama gdje je prije svečanog koncerta održana i sv. misa.

Član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske Goran Strniša prenosi dojmove s ovog važnog kulturnog događaja za hrvatsku zajednicu u Nizozemskoj. Ove godine je fokus bio na promociji hrvatske kulture i baštine iz Sisačko-moslavačke županije, pa su i sudionici festivala došli iz tog kraja: ženski vokalni sastav LIPE iz Siska i pijanist Robert Hudulin iz Petrinje, a uključili su se i tenor Ben Vos iz Nizozemske te djeca iz Hrvatske nastave u Kraljevini Nizozemskoj. Nakon glazbenog programa svečano je otvorena izložba skulptura „Kupski čamac” akademskog slikara i kipara Ivana Novaka iz Petrinje, a za djecu polaznike Hrvatske nastave održana je plesna radionica koju su vodile nizozemska umjetnica Ute Kaiser i učenice Škole suvremenog plesa Ana Maletić iz Zagreba, prenosi Glas Hrvatske.

Cijeli događaj bio je izvan svih očekivanja – renesansa u srcu, zaključuje Goran Strniša. I Dani Hrvatske u Nizozemskoj su ispunili svoj cilj promocije hrvatske kulture i baštine te su potakli interes šire publike za Hrvatsku i postavili temelje za jaču suradnju u svim segmentima društva.


Autor: CroExpress Datum objave: 28.09.2023.