Human Rights Watch (HRW) optužio je SAD i njegove saveznike za nedostatak kritike izraelskih postupaka u Pojasu Gaze zapitavši gdje su pozivi Izraelu da poštuje međunarodne norme u napadu na Gazu, kao i pozivi na odgovornost.

“Reakcija Washingtona i – uz nekoliko iznimaka – europskih prijestolnica na akcije Izraela u Gazi od 7. listopada bila je prigušena”, rekao je zamjenik direktora programa HRW-a Tom Porteous u izjavi u četvrtak.

“Gdje je jasna osuda okrutnog pooštravanja 16-godišnjeg zatvaranja Gaze koja predstavlja kolektivno kažnjavanje, ratni zločin?”, upitao je.

Porteous je također izrazio ogorčenost izjavama izraelskih čelnika “koje nastoje zamagliti tako važnu razliku između civila i boraca u Gazi čak i dok naređuju sve intenzivnije bombardiranje ovog gusto naseljenog teritorija, pretvarajući gradske blokove i četvrti u ruševine”.

“Gdje su jasni i nedvosmisleni pozivi Izraelu da poštuje međunarodne norme u napadu na Gazu, a kamoli na odgovornost?”, upitao je Porteous. Rekao je da se zahtjevi međunarodnog humanitarnog prava za zaštitu civila trebaju primjenjivati na sve.

Licemjerje i dvostruki standardi

Porteous se osvrnuo na rusku invaziju na Ukrajinu, gdje su zapadne države naglasile važnost poštivanja pravila oružanog sukoba u svojim nastojanjima da pridobiju međunarodnu potporu Ukrajini i izoliraju Rusiju.

“Licemjerje i dvostruki standardi zapadnih država su flagrantni i očiti”, kritizirao je Porteous.

Naglasio je da to riskira potkopavanje godina mukotrpnog rada humanitarnih skupina i skupina za ljudska prava, zajedno s nekim državama, “na jačanju i standardizaciji normi namijenjenih zaštiti civila uhvaćenih u sukobima diljem svijeta”.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 20.10.2023.