Izrael je rano u nedjelju izvodio zračne udare na južnu Gazu i najavio da će intenzivirati napade na sjeveru enklave, a Washington je obećao više protuzračne obrane na Bliskom istoku kao odgovor na napade na američke snage u regiji.

Palestinski mediji izvijestili su da je najmanje 11 Palestinaca ubijeno u izraelskom napadu na grad Kan Junis na jugu Gaze, te da Izrael napada južni grad Rafah, a medicinski izvori u Gazi izvijestili su u nedjelju da je u napadima tijekom noći na području Gaze ubijeno više od 50 Palestinaca.

Napadi su uslijedili nekoliko sati nakon što je glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari pozvao stanovnike Gaze da se evakuiraju prema jugu, dalje od opasnosti.

“Radi vaše vlastite sigurnosti krenite prema jugu. Nastavit ćemo napadati u području grada Gaze i pojačati napade”, rekao je Hagari izraelskim novinarima u subotu.

Izrael je započeo potpunu opsadu Gaze nakon prekograničnog napada militanata islamističkog pokreta Hamas na jug Izraela 7. listopada u kojemu je ubijeno 1400 ljudi, uglavnom civila, u šokantnom napadu koji je traumatizirao Izrael.

Ministarstvo zdravstva Gaze priopćilo je u subotu da su izraelski zračni i raketni napadi u znak odmazde ubili najmanje 4385 Palestinaca, uključujući stotine djece, a više od milijun od 2,3 milijuna ljudi na malom teritoriju ostalo je bez domova.

SAD je najavio da će poslati više protuzračne obrane, uključujući sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) i dodatne raketne sustave protuzračne obrane Patriot na Bliski istok te da će pripremiti više vojske.

Irački militanti gađali su bespilotnim letjelicama i raketama dvije vojne baze u kojima su smještene američke snage u Iraku, što je zadnji u nizu napada nakon što su upozorili Washington da ne intervenira kako bi podržao Izrael protiv Hamasa u Gazi.

“Nakon detaljnih razgovora s predsjednikom (Joeom) Bidenom o nedavnim eskalacijama od strane Irana i njegovih posredničkih snaga diljem regije Bliskog istoka, danas sam naredio niz dodatnih koraka za daljnje jačanje prisutnosti Ministarstva obrane u regiji”, rekao je ministar obrane Lloyd Austin u priopćenju.

Washington je zadnjih tjedana već poslao značajnu količinu pomorskih snaga na Bliski istok, uključujući dva nosača zrakoplova, prateće brodove i oko 2000 marinaca.

Prvi konvoj humanitarne pomoći kojemu je dopušten ulazak u opkoljeni Pojas Gaze od izbijanja rata stigao je preko graničnog prijelaza Rafah u subotu. Ujedinjeni narodi rekli su da je konvoj od 20 kamiona donio zalihe koje mogu spasiti živote i koje će primiti palestinski Crveni polumjesec.

No humanitarni ured UN-a rekao je da je količina robe koja je ušla u subotu bila samo 4 posto dnevnog prosjeka uvoza u Gazu prije neprijateljstava i djelić onoga što je bilo potrebno nakon 13 dana opsade pretrpane enklave.

Biden, koji dugo čvrsto podržava Izrael, pozdravio je dolazak pomoći nakon intenzivnih pregovora. Rekao je da su Sjedinjene Države predane osiguranju da Palestinci kojima ponestaje hrane, vode, lijekova i goriva dobiju više pomoći.

“Nastavit ćemo raditi sa svim stranama”, rekao je Biden u izjavi.

Sjedinjene Države predložile su kasno u subotu nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se kaže da Izrael ima pravo braniti se. Rezolucija zahtijeva da Iran prestane izvoziti oružje “milicijama i terorističkim skupinama koje prijete miru i sigurnosti diljem regije”.

Izrael je nagomilao tenkove i trupe u blizini ograđene granice oko uske obalne enklave za planiranu kopnenu invaziju s ciljem uništenja Hamasa.

“Ući ćemo u Pojas Gaze… da uništimo Hamasove operativce i Hamasovu infrastrukturu”, rekao je načelnik stožera general-pukovnik Herzi Halevi vojnicima u videu koji je u subotu distribuirala izraelska vojska.

“U mislima ćemo imati sjećanja na slike i one koji su pali u subotu prije dva tjedna.”

Izraelske snage izvele su vježbe vatrenog oružja “u pripremama za sljedeću fazu rata”, pokazala je snimka koju je u subotu objavila izraelska vojska.

Hamas je priopćio da je u subotu ispalio rakete prema Tel Avivu kao odgovor na izraelske zračne napade.

Izrael je rekao da su njegovi zrakoplovi u subotu gađali ciljeve Hezbolaha u Libanonu.

Dok međunarodna zabrinutost raste da bi se sukob mogao proširiti u regionalni rat, američki državni tajnik Antony Blinken upozorio je u subotu privremenog premijera Libanona Najiba Mikatija da bi libanonski narod mogao biti pogođen ako njegova zemlja bude uvučena, priopćio je State Department.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 22.10.2023.