Njemačka vlada odobrila je domaćim tvrtkama isporuku oružja i vojne opreme u Izrael gotovo deset puta veće vrijednosti nego u cijeloj 2022. godini, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva.

Vlada je do 2. studenoga izdala dozvole za izvoz gotovo 303 milijuna eura vrijednog oružja u Izrael, prema podacima koje je dpa danas dobila od ministarstva gospodarstva. Iznos je gotovo 10 puta veći nego u cijeloj prošloj godini kada je odobrena isporuka oružja u vrijednosti oko 32 milijuna eura.

Gotovo 85 posto od 218 izvoznih dozvola, njih 185, izdano je nakon napada palestinske militantne skupine Hamas na Izrael 7. listopada. “Nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael njemačka vlada, s obzirom na aktualnu situaciju, daje prioritet zahtjevima za izvoz vojne opreme u Izrael i njihovom rješavanju”, priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo gospodarstva mora odobriti izvoz oružja u dogovoru s ministarstvom vanjskih poslova i Uredom za kontrolu izvoza (BAFA). U posebno osjetljivim slučajevima u postupak se uključuje i njemačko Vijeće sigurnosti.

Prema dostavljenim informacijama, projektili i topničke granate čine oko šest posto odobrenog izvoza, s vrijednošću nešto manjom od 19 milijuna eura, navodi agencija dpa. Najveći udio u izvozu ima oprema poput oklopnih vozila, vojnih kamiona i sigurnosnog stakla, s vrijednošću isporuka od oko 284 milijuna eura.

Vlada načelno ne objavljuje pojedinosti o isporukama ni konkretne informacije o izvezenim proizvodima, dijelom i zato da zadrži u tajnosti identitet proizvođača.

Olaf Scholz i Benjamin Netanyahu su na proljeće sklopili ugovor o isporuci moćnih izraelskih sustava proturaketne obrane Arrow 3 koji bi Njemačku trebao štititi od mogućih napada s istoka. Njemačka je u prošlosti izvezla u Izrael i nekoliko vojnih podmornica.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 10.11.2023.