Ministar obrane Boris Pistorius iznio je ozbiljnu zabrinutost u intervjuu za njemačku televiziju ZDF, ističući potrebu za pripremom i spremnošću za potencijalni rat u Europi.

Pistorius je naglasio kako je suočen s krizama poput onih na Bliskom istoku, ključno razviti novi mentalni sklop u društvu.

“Moramo postati spremni za rat”, izjavio je ministar Pistorius, naglašavajući ozbiljnost situacije. Naveo je i da sukobi na Bliskom istoku i ruski rat protiv Ukrajine trebaju potaknuti njemačko društvo na promišljanje o potencijalnim posljedicama za Europu. Pistorius je istaknuo potrebu da se ljudi ponovno naviknu na ideju da bi opasnost od rata u Europi mogla postati stvarnost.

Ministar Pistorius također naglašava da Njemačka mora biti spremna za obranu, što se odnosi kako na vojne snage Bundeswehra, tako i na društvo u cjelini. “Moramo postati sposobni za rat”, rekao je ministar, ističući nužnost jačanja vojnih i obrambenih kapaciteta.

Osim toga, ministar Pistorius je odbacio kritike da je njemačka vlada presporo reagirala u situaciji koju nazivaju “Zeitenwende” (prekretnica). Tvrdi da su poduzete značajne mjere, uključujući osiguranje posebnog financijskog sredstva u iznosu od 100 milijardi eura za Bundeswehr i promjene u strukturama.

Unatoč tim naporima, Pistorius priznaje da je Bundeswehr dugi niz godina bio zanemaren, te da se šteta nanijela tijekom dužeg razdoblja. No, optimističan je glede budućnosti, tvrdeći da će Njemačka do kraja desetljeća biti znatno bolje pripremljena za izazove.

Osim ministra obrane, ministar gospodarstva Robert Habeck iz stranke Zelenih izrazio je potrebu za većim ulaganjem u Bundeswehr. Naglasio je da je važno raspravljati o ovim pitanjima prije isteka posebnog financijskog sredstva i da bi se trebala razmotriti i mogućnost nove zaduženosti kako bi se osigurala sigurnost zemlje.

Ovo pitanje je pokrenulo i debatu o fiskalnom pravilu o zabrani zaduživanja, a ministar Habeck je istaknuo potrebu da se razmotri njegova primjena u novim okolnostima. S druge strane, ministar financija Christian Lindner iz stranke FDP više puta je izrazio protivljenje ukidanju ovog fiskalnog pravila, što je dovelo do unutarnjih sukoba u koaliciji “Ampel”.

Situacija ostaje napeta, a njemački političari nastavljaju raspravljati o najboljem načinu zaštite nacionalne sigurnosti i pripremi za potencijalne izazove u Europi i šire.


Autor: CroExpress Datum objave: 01.11.2023.