Hrvatska katolička misija svetog Jeronima u Johannesburgu svečano je obilježila blagdan svog zaštitnika, svetog Jeronima i blagdan svetog Franje Asiškog.

Ova iznimno važna proslava okupila je zajednicu vjernika i donijela duhovno obogaćenje kroz trodnevnicu, svečanu misu te druženje među župljanima. Župa se pripremala za ovu veliku svečanost trodnevnicom koja je trajala od 28. do 30. rujna. Trodnevnicu je s velikim duhovnim zanosom predvodio mons. Dario Paviša, otpravnik poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Južnoj Africi.

Nedjeljna sveta misa započela je svečanom procesijom, kojoj su prisustvovali i članovi župnog franjevačkog svjetovnog reda. Mons. Paviša je na početku mise pozvao vjernike da se ujedine s domovinskom crkvom u Hrvatskoj u radosti zahvale povodom 25. godišnjice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Također se prisjetio svete Terezije od djeteta Isusa čiji se spomendan slavi 1. listopada.

Tijekom svete mise, ispred glavnog oltara, izložene su relikvije svetog Jeronima prvog stupnja. Nakon svečanog blagoslova, svaki prisutni vjernik imao je priliku osobno iskazati čašćenje ovim relikvijama. Euharistijsko pjevanje predvodio je župni zbor i članovi klape Sv. Jerolim iz Johannesburga.

Nakon svete mise, župljani i gosti nastavili su slavlje na svečanom ručku koji su za 130-ero ljudi pripremile članice svjetovnog franjevačkog reda. Tijekom ručka, Ante Cicvarić, hrvatski veleposlanik u Južnoj Africi, obratio se prisutnima i ohrabrio Hrvate da se češće okupljaju u župnim prostorijama kako bi njegovali hrvatski jezik i kulturu.

“Zahvaljujemo svima koji su odvojili ovaj dan za Boga i za druženje u hrvatskoj zajednici. Posebno hvala franjevačkom svjetovnom redu na pripremi ručka i svima koji su se potrudili ispeći kolače za tu prigodu”, poručili su organizatori.


Autor: CroExpress Datum objave: 05.10.2023.