U organizaciji Hrvatske katoličke župe Edmonton i njenog Folklornog ansambla “Domagoj”, svečano je obilježena 50. obljetnica folklora i Hrvatske večeri.

Ova dugovječna tradicija započela je 1973. godine, a njezin razvoj i opstanak najviše su obilježili predani rad i zalaganje tadašnjeg župnika fra Jerka Ćalete.

Na proslavi zlatnog jubileja prisustvovali su ugledni uzvanici, među kojima se isticao veleposlanik Republike Hrvatske u Kanadi, Vice Skračić. Susjedni folklorni ansambl iz Calgarya također je podržao ovu svečanu prigodu, pridonoseći bogatstvu kulturne baštine.

Središnji dio programa odigrao se u teatru u centru Edmontona, gdje je održana svečana akademija, s početkom u 19 sati. Nakon toga, slavlje se nastavilo u Mirage Centre tijekom Hrvatske večeri, okupivši preko 450 uzvanika uživajući u tradicionalnoj glazbi, plesu i gastronomiji.

U nedjelju je proslava nastavljena svečanom misom u crkvi, koju je predvodio župnik vlč. Matija Žugaj. U misi su sudjelovali članovi folklornog ansambla. Svetu misu posvetili su svim pokojnim župnicima i župljanima, s posebnim spominjanjem onih koji su svojim doprinosom zaslužni za ovu posebnu obljetnicu.

Nakon misnog slavlja, zajedničko druženje nastavljeno je u župnoj dvorani. Slavlje je obilježeno toplim emocijama, prisjećanjem na proteklih 50 godina folklora i Hrvatskih večeri te s nadom u budućnost ove dragocjene kulturne baštine među hrvatskom zajednicom u Edmontonu.


Autor: CroExpress Datum objave: 16.11.2023.