U anketi objavljenoj uoči predsjedničkih izbora koji se u Sloveniji trebaju održati 23. listopada, trenutno vodi zastupnik SDS-a Anže Logar ispred odvjetnice Nataše Pirc Musar i europarlamentarca Milana Brgleza, prenijela je u subotu agencija STA.

Anketa, koju je za list Delo i POP TV proveo institut Mediana, pokazala je da Logar ima podršku 23,6 posto birača, ispred Pirc Musar s 20,4 i Brgleza s 15,3 posto.

Čini se da nijedan od kandidata neće dobiti potrebnih više od 50 posto glasova u prvome krugu pa se očekuje drugi krug glasovanja 13. studenoga.

Iza troje glavnih favorita slijede liječnica i kandidatkinja izvanparlamentarne stranke Re.snica Sabina Senčar sa šest posto potpore, zatim saborski zastupnik Ljevice Miha Kordiš s 4,9 posto, zastupnik NSi-a Janez Cigler Kralj s 4,2 posto, te gradonačelnik Kočevja Vladimir Prebilič s 3,4 posto podrške.

Podaci istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je više od 13 posto ispitanika neodlučno.

U odnosu na istraživanje od prije 14 dana, udio onih koji bi podržali Logara na izborima ostao je gotovo isti, odnosno blago je povećan, dok je Nataša Pirc Musar izgubila gotovo osam postotnih bodova potpore. U istom je razdoblju Milan Brglez, koji je kasno ušao u predsjedničku utrku, dobio nešto više od šest postotnih bodova.

Institut za istraživanje tržišta i medija Mediana anketu je proveo od 3. do 6. listopada na reprezentativnom uzorku od 719 ispitanika.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.10.2022.