Od 5. do 7. studenoga, u New Yorku (SAD) se održao Egipatsko-američki filmski festival, u čijoj su službenoj selekciji sudjelovali dugometražni i kratkometražni filmovi iz 58 zemalja svijeta.

Na svečanom zatvaranju EAFF-a koje se odvijalo u kinu u Brooklynu, hrvatskoj filmašici rodom iz Čakovca, Stanki Gjurić, za njezin film “Link” uručena je specijalna nagrada za najbolju režiju i najbolji strani kratki narativni film.

Gjurić je, osim što je redateljica, istovremeno i producentica, scenaristica, snimateljica i montažerka svog igrano – animiranog filma, pa čak i glumica u istom. Nagradu joj je, u prisustvu žirija, urućio osnivatelj festivala, g. Safwet Yousef.

Egipatsko-američki filmski festival ima idealističke ciljeve koji uključuju potporu kreativnosti, te poticanje talentiranih filmaša otvaranjem komunikacijskih kanala između umjetnika i inovatora. Kino klub u Egiptu i kino klub u New Yorku koji su osnovani prilikom pokretanja festivala, tijekom cijele će godine prikazivati filmove sudionika, kao i klasike svjetskog filma.


Autor: CroExpress Datum objave: 19.11.2023.