U prekrasnom argentinskom gradu Rosariju, gdje se susreću različite kulture i zajednice, označen je poseban trenutak u povijesti Hrvata u ovom dijelu svijeta.

Na simboličan datum 29. listopada, koji ima duboko ukorijenjeno značenje u povijesti Hrvatske, osnovana je Udruga hrvatskih kolekcionara “Ban Jelačić.”

Ova udruga nosi ime po banu Josipu Jelačiću, povijesnoj ličnosti koja je odigrala ključnu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta. Na isti dan 29. listopada, ali davne 1918. godine, Hrvatski sabor donio je povijesnu odluku o okončanju svih pravnih veza s Kraljevinom Ugarskom i Carstvom Austrije, proglašavajući Dalmaciju, Hrvatsku, i Slavoniju, zajedno s Rijekom, potpuno neovisnom zemljom.

Osnivanje Udruge hrvatskih kolekcionara “Ban Jelačić” ima za cilj očuvanje bogate hrvatske kulturne baštine, tradicije i povijesti u Argentini. Kolekcionari i zaljubljenici u hrvatsku kulturu okupili su se kako bi zajedno njegovali uspomene i predmete iz prošlosti, čuvajući time uspomene na svoje obitelji i korijene.

Osnivanje ove udruge predstavlja duboko ukorijenjen izraz poštovanja prema hrvatskom naslijeđu i identitetu, te pruža priliku za očuvanje i prenošenje hrvatske povijesti i kulture na buduće generacije Hrvata u Argentini.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.10.2023.