U petak, 12. siječnja, u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu “Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim” i “Jedna musika” održat će projekciju dokumentarnog filma “docuMAJA” i otvoriti izložbu “Kako je lipo hoditi s one bane mora“ posvećena hrvatskoj manjini iz Molisea.

Film “docuMAJA” na moliškom govoru “Na našo” prikazuje “Feštu do Maja”, tradicionalnu proljetnu povorku koja okuplja žitelje iz svih naselja koja su sačuvala ovaj govor, folklorne skupine iz Italije i turiste.

“Fešta do maja” oživljava taj kraj i povezuje malobrojne stanovnike koji su ostali na svojim ognjištima, ali i one iseljene. Stanovnici otvaraju svoja vrata, dvorišta, iznose hranu i piće i zajedno slave. Za njih je i danas to jedna od najvažnijih svetkovina, jer predaja kaže da su prvi Hrvati stigli na jug Italije u pokrajinu Molise 1. svibnja.

Na taj dan ulice i trgovi Kruča vrve mještanima i posjetiteljima. Prigoda je to da se zahvali na primljenim blagoslovima i prizove bogati urod plodova zemlje. Cijeli dan je u znaku procesije i lutke “maj” koja je obložena hrastovim lišćem, klasjem pšenice, ranim plodovima i raznim proljetnim cvijećem i predstavlja simbol plodnosti te kroz cijeli grad, pjevajući “kako je lipo hoditi, hoditi, kako je lipo hoditi hoditi, kako je lipo hoditi hoditi usrid mora”. 

Ovaj film otkriva nam zanimljiv svijet moliških Hrvata i malog srednjovjekovnog gradića Kruč (Acquaviva Collecroce), te donosi emotivnu priču o očuvanju tradicije i kulture ovog kraja, prenosi Glas Hrvatske.

Projekt izložbe “Kako je lipo hoditi s one bane mora“ je zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata, promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem žive moliški Hrvati  i njeguju svoje korijene već više od 500 godina. Fotografije prikazuju ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata u tri prekrasna mala mjesta: Kruč, Filić i Montemitro.


Autor: CroExpress Datum objave: 12.01.2024.